16 Травень 2017, 12:26

Свято зі сльозами на очах

Давно відлунали канонади запеклих боїв Другої світової війни, поросли травою давні окопи. Але щороку, на початку травня,  ми несемо квіти ветеранам, схиляємося у пошані перед пам’ятниками спочилим солдатам, дякуємо за мирне небо, за життя, за щастя і свободу, за нашу вільну Батьківщину. Напередодні Дня пам’яті та примирення, учнівський та педагогічний колективи Смілянської загальноосвітньої школи №13  спільно з кварткомами №20 та №21 провели мітинг – реквієм   на Братській могилі.  Щороку дедалі менше серед нас ветеранів, дедалі слабшими вони стають. Тому й потребують від нас більшої уваги, поваги  й допомоги. Цінуймо їх!

Уперше за багато років, на мітингу не було славетного ветерана війни Годкевича Володимира Георгійовича, який пішов із життя на початку нинішнього року. Все своє життя він присвятив військово – патріотичному вихованню учнівської молоді. Бойовий шлях Володимира Георгійовича проліг від Сталінграда до Чехословаччини.  Його  груди прикрашали бойові нагороди: медаль «За відвагу», ордени Богдана Хмельницького,  «Червоної Зірки», «Вітчизняної війни І та ІІ ступенів», орден Свободи від Республіки Ізраїль. Усе своє життя він віддав  рідному місту, заводу СЕМЗ та ветеранській організації.

Історія України…  Це постійна боротьба за утвердження народності й нації, розбудови соборної незалежної демократичної держави. Мужніми борцями за вільне життя в Україні були не тільки наші воїни-переможці, а герої сьогодення: Небесна Сотня, учасники АТО – війни України з російським агресором на сході держави.

У ці нелегкі для нашої країни часи,  українці проявляють дива хоробрості, відданості своїй Батьківщині, відстоюючи її інтереси.  Дорогою ціною дається Україні свобода і незалежність. І ця ціна-людське життя. Життя кращих синів і дочок України, її майбутнього.

Поруч із ветеранами Другої Світової  війни поправу  на мітингу були присутні ті, хто мужньо боронить  нашу землю на Сході, наші земляки – учасники АТО, серед них член батьківського комітету школи Василига Олег.

Зі словами привітання до присутніх на мітингу звернулася  Костенко Марія Олексіївна, голова квартальних комітетів міста. Подарунком для учасників мітингу стали пісні у виконанні аматорського колективу «Родовід» (кер. Хавренок Л.С.), авторський вірш у виконанні учениці 9 класу Гаган  Ревеки та декламування  патріотичної поезії найменшим учасником мітингу, учнем 1 класу Гончарем Іваном.

Цього весняного дня по всій Україні вкрилися  квітами і величні пам’ятники,  і скромні обеліски. І це означає, що пам'ять народна жива, що подвиг загиблих у бою не забутий.

Лариса Третяк,

заступник директора з НВР

Смілянської ЗОШ І – ІІІ ступенів №13