19 Лютий 2018, 10:58

Квест — це вам не тест, або Новий формат заходу до Міжнародного дня рідної мови

Щоб провести мовний квест у школі, потрібно лише спільне бажання учителів і учнів. Кожна перерва перетворюється на мовно-літературний мозковий штурм, всешкільне вболівання за учасників. Дітям подобається виявляти ерудицію, працювати в нестандартних умовах і перемагати. А вчителям приємно, що учні знають рідну мову й уміють застосовувати знання. Тож на старт! Увага! Квест! (Відеопрезентація)

Тематичний квест у закладі загальної середньої освіти — відносно нова форма роботи. Він дає змогу навчати учнів аналізувати й оцінювати інформацію, синтезувати знання, робити умовиводи й формулювати судження, а головне — активно взаємодіяти у команді й спільно розв’язувати завдання. Тому в нашій школі проведення квестів на різну тематику вже стало традицією. Так, нині усі вчителі й учні нашої школи готуються до щорічного квесту, присвяченого Міжнародному дню рідної мови. Завдання цього квесту щороку змінюємо.

За маршрут квесту та завдання для станцій відповідають:

  • методичні об’єднання учителів української мови і літератури, зарубіжної літератури, англійської мови;
  • педагог-організатор.

Координаторами квесту, консультантами, фасилітаторами є:

  • учителі-філологи;
  • педагог-організатор.

Учасники квесту — учні 5-11-х класів. Вони готуються завчасно: визначають склад команд (чотири учасники від кожної команди) та обирають капітанів.

Мовний квест розпочинається урочисто, перед першим уроком. Педагог-організатор вітає учнів і називає команди та їхніх учасників. Кожна команда презентує себе: виголошує назву та гасло, демонструє емблему. Учителі-філологи вручають капітанам команд карти з маршрутними позначками й листки-путівники. Педагоги —керівники станцій отримують:

Після урочистої частини всі учні йдуть у кабінети, у яких за розкладом у них уроки. Розпочинається «єдиний» урок, присвячений Міжнародному дню рідної мови. Кожен учитель-предметник починає його з розповіді про походження свята та важливість вивчення саме рідної мови. Ми використовуємо технічні можливості нашої школи. Так, під час «єдиного» уроку учні переглядають відеоролики*, у яких:

  • ідеться про про це свято;
  • публічні люди декламують вірші про мову тощо.

Зазвичай «єдиний» урок триває 15-20 хв., а потім учителі-предметники викладають програмовий матеріал — ведуть свої уроки як зазвичай.

Власне квест відбувається на перервах. Команди пересуваються за вказаними маршрутами. На кожній станції учасники виконують завдання за рівнем вивченого програмового матеріалу та одержують відповідні бали. Відтак на наступній перерві рухаються за вказаним маршрутом на інші станції.

Квест (з англ. quest — пошук, пошуки пригод) — аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, під час якого команди виконують заздалегідь підготовлені завдання

Важливо

Організовуючи квест, стежте, щоб:

- не змінювалися учасники;

- учні, які не є членами команди, не допомагали однокласникам;

- учасники не користувалися девайсами тощо.

Представники прес-центру учнівського самоврядування фотографують учасників під час виконання завдань квесту. Потім оперативно друкують кольорові фотографії на принтері й розміщують їх на спеціальному стенді в холі школи. З кожною перервою фотографій стає більше і вболівальників за улюблені команди теж.

 Це цікаво!

Влада Пакистану в 1952 році проголосила урду єдиною державною мовою. Вона була рідною лише для 3% населення. Мешканці на сході країни сприйняли це негативно, оскільки розмовляли бенгальською мовою. У Дацці 21 лютого 1952 року відбулася акція протесту, Поліція та військові вбили кількох студентів-демонстрантів. Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) в 1971 році цей день відзначають у країні як день мучеників. За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 року першим міжнародним днем рідної мови. Відтоді відзначають Міжнародний день рідної мови, також Міжнародний день материнської мови (International Mother Language Day).

Важливо

Під час квесту команди набирають бали відповідно до виконаних завдань. Якщо вони впоралися швидко й мають ще час, дайте додаткові завдання та оцініть їх.

У кінці маршруту вчителі підсумовують бали команд. Після уроків у холі школи заохочують учасників, а переможців урочисто нагороджують.

Важливо

Учням, які брали участь у квесті, учителі української мови можуть поставити оцінки зі свого предмета та залишити записи- подяки у їхніх щоденниках.

Команди, які беруть участь у квесті, досягають успіху завдяки спільним зусиллям, відповідальності за досягнуті результати. Скористайтеся нашою розробкою — організуйте мовний квест і переконайтеся у тому, що це цікава, весела й дієва форма роботи.

Станції та завдання мовного квесту

І. Станція «Мовне асорті».

Завдання до станції «Мовне асорті»

ІІ. Станція «Чарівна фразеологія»

Завдання до станції «Чарівна фразеологія»

ІІІ. Станція «Шукайте мене в тому, що я пишу...»

Завдання до станції «Шукайте мене в тому, що я пишу...»

ІV. Станція «Я — редактор»

Завдання до станції «Я — редактор»

V. Станція «Ерудит»

Завдання до станції «Ерудит»

Підведення підсумків.

Додаток 3
Зразок маршрутного листа мовного квесту для вчителів

Додаток 4
​​​​​​​Зразок маршрутного листа для проходження мовного квесту командою

За матеріалами журналу «Заступник директора школи» (№1, січень 2018)