07 Лютий 2013, 13:05

7 лютого – 201 рік від дня народження Чарльза Діккенса

(на допомогу біблітекарям, вччителям зарубіжної літератури та англійської мови)

 «З усіх винаходів і відкриттів в науці і мистецтвах, з усіх великих наслідків дивного розвитку техніки на першому місці стоїть книгодрукування» 

Чарльз Діккенс

В минулому році світ святкував двохсотріччя одного з найбільш видатних письменників - британця  Чарльза Діккенса.

Чарльз Діккенс народився 7 лютого 1812 року в англійському місті Портсмут. Його сім'я була багатодітною. Батько Діккенса працював портовим чиновником, тому не міг дати своїм дітям все те, в чому вони потребували. Згодом Чарльз описав у своїх творах багато з тих реалій злиднів, які йому довелося пережити особисто.

В юності Діккенс не отримав належної освіти, але все ж влаштувався працювати парламентським стенографом. Пізніше він став газетним репортером, намагався забезпечувати нормальне існування для всієї своєї родини. Але грошей постійно не вистачало.

У 1837 році Чарльз Діккенс опублікував свій перший роман «Посмертні записки Піквікського клубу», який став одним з яскравих зразків вишуканого гротеску в літературі. У своїх наступних творах Діккенс поетизував злиденне життя, примушував співчувати жителям нетрів. Письменник особисто читав свої твори на публіці, оскільки мав для цього непогані акторські здібності. Його читання користувалися успіхом серед слухачів.

Шалено популярними досі залишаються такі твори Чарльза Діккенса, як «Пригоди Олівера Твіста», «Крамниця старожитностей», «Домбі і син» та інші. 8 червня 1870 Діккенса паралізувало. На наступний день письменника не стало. Поховали Чарльза Діккенса у Вестмінстерському  абатстві в спеціальному Куточку поетів.

Детальніше із життям та творчістю письменника Ви можете ознайомитися із відео: 

Youtube.com

Rutube.ru 

та на сайтах:

Вікіпедія

Бібліотека української літератури

Також бібліотечно-інформаційний центр відділу освіти пропонує до Вашої уваги:

-         конспект уроку із зарубіжної літератури «Чарльз Діккенс (1812—1870). «Різдвяна пісня у прозі» Гуманістичний зміст і висока людяність твору. Реальне й фантастичне у повісті.»;

-         архів творів на англійській та російській мовах в електронному форматі;

-         завантажити аудіокниги

-      «Пригоди Олівера Твіста» для мобільного телефону.