10 Липень 2019, 16:39

Формуємо читацькі інтереси учнів


Сучасна Україна знаходиться в новій соціальній реальності,  що вносить принципові зміни в розвиток держави, суспільства, нових економічних відносин. Зміни в державі та соціумі щоденно вносять свої корективи і пріоритети і в формування нового освітнього простору, в роботу всіх освітянських бібліотек. З кожним роком зростає роль інформації в суспільному житті. Недарма існує вислів: «Хто володіє інформацією, той володіє світом». Економіка, політика, освітні системи в умовах сьогодення потребують швидкого оновлення інформаційних баз. Задовольнити ці потреби суспільства покликані бібліотеки.

Неможливо переоцінити значення шкільної бібліотеки у навчанні й вихованні молодого покоління, адже, як стверджував Ф.Бекон, «Книги – це кораблі думки, які мандрують по хвилях часу й бережно несуть свій коштовний вантаж від покоління до покоління. Одне з найголовніших завдань сучасної школи – якісна підготовка дітей до життя в інформаційному суспільстві. Тому і напрямки діяльності бібліотеки в умовах упровадження нових освітніх стандартів значно розширені та осучаснені.

У школі №3-колегіум приділяється особлива увага роботі бібліотеки як інформаційно-методичного центру, осередку активного спілкування колегіантів із книгою. В нашому закладі проходять різноманітні цікаві і змістовні заходи, в яких реалізується творчий підхід. Серед них інформаційні виставки, виставки-перегляди, книжкові виставки, інформаційні години,  книжкові бібліоподіуми, мистецькі акції, літературні ігротеки, бібліотечні години, літературні турніри, поетичні зустрічі, літературні конкурси. А її Величність Королева Книга щороку запрошує учнів перших класів до своїх чарівних володінь - у Шкільну Бібліотеку на «Книжковий дивограй».  Першокласники дружньою читацькою компанією мандрують  книжковими лабіринтами.

Захоплююча зустріч дитини із книгою здатна запалити в ній вогник любові до читання. Так, проведена у рамках місячника шкільних бібліотек театралізована вистава на новий лад «Троє поросят» стала яскравою подією для всіх колегіантів: і тих, хто був безпосередньо задіяний у цьому театралізованому дійстві, і тих, хто із захопленням його спостерігав.

Діяльність бібліотеки школи №3-колегіуму безпосередньо пов’язана з усіма засобами впливу на творчу, інтелектуальну, емоційно чуттєву сферу дитини й несе в собі унікальні можливості збереження цілісності людської особистості, її духовного збагачення. Тому вся робота шкільної бібліотеки спрямована на активізацію читацьких інтересів дітей, вихованню любові до книги і читання, щоб у наш заінформатизований час кожна дитина знала, що справжньою скарбницею мудрості, знань, досвіду та духовності була, є і буде книга.


Любов Полівенко,

завідувач  бібліотеки  школи №3-колегіуму