07 Березень 2013, 02:00

Топ-5 книг для жінок

Автор серії книжок – «Стратегії геніальних жінок», «Стратегії геніальних чоловіків», «Стратегії щасливих пар» та «Стратегії злих геніїв» Валентин Бадрак пропонує п’ятірку найкращих книжок, які, на його думку, здатні зробити революцію в поглядах сучасної жінки:

1. Эрхардт У. Хорошие девочки отправляются на небеса, а плохие – куда захотят, или почему послушание не приносит счастья / Перевод с немецкого Е. Файгль – М.: Независимая фирма «Класс», 2008. – 168 с. – (Библиотека психологии и психотерапии).

Уте Ерхардт, безумовно, зірка в цьому сузір’ї. Передусім тому, що пропонує не просто рецепти, а свідомий відхід від раніше сформованих моделей. В тому числі - відкидання впливу батьківських моделей, трансформування традиційної ролі у сучасну самодостатню та незалежну роль. Найважливіша ідея, що міститься в цій книжці для сучасної жінки – можливість позбавитися страху самотності за умов вибудовування лінії самодостатності і незалежності.


2. Менегетти Антонио. Женщина третьего тысячелетия / Пер. с итальянского Славянской ассоциации Онтопсихологии. Изд. 2-ое. – М.: ННБФ «Онтопсихология», 2008.–256 с.

Погляд Менегетті дуже сучасний. Як і інші автори, він спочатку звертається до тих обмежень для жінок, які створив упродовж тисячоліть патріархальний світ. Потім рухається далі, у майбутнє, пропонує розкутість та створення умов для інших ролей жінки. Він допомагає змінити внутрішній світ, систему уявлень, а вже потім – середовище. Хоча є й суперечливі речі – те, що аналітик називає «грою у материнство та шлюбні відносини». Це, на переконання Менегетті, не дозволяє жінці уявити власну духовну перевагу. Однак є й надзвичайно цінні зауваження: «Можна бути вірною, але ніколи – неподільно комусь належати».


3. Эстес Кларисса Пинкола. Бегущая с волками. Женский архетип в мифах и сказаниях. Пер. с англ. – М.: Издательский дом «София», 2009, - 596 с.

Щонайменше, ця книжка цікава та проста. Вона вчить прикладами, через архетипи. У кожній жінці живе природна істота, з багатьма позитивними, щедрими та добрими інстинктами. До них і звертається авторка, намагається витягти ці суто жіночі імпульси на поверхню, використати для блага сучасної жінки.    



4. Хорни К. Женская психология. Восточно-Европейский Институт Психоанализа, 1993, 224 с.

Перша дружина видатного вченого та засновника гуманістичного напряму психоаналізу Еріха Фромма залишалась все життя натурою бурхливою та надзвичайно оригінальною. «Жіноча психологія» дуже відверта, нечувано відверта. Авторка тут непередбачувано глибока, особливо у питаннях жіночої психосексуальності. Карен Хорні – це слід одразу визнати – здійснила мужній крок. Ця книжка завдяки аналітичному підходу дозволяє зрозуміти жіночу природу не лише чоловікові.



5. Бовуар С. де. Второй пол. Т. 1 и 2: Пер. с франц. / Общ. ред. и вступ. ст. С.Г. Айвазовой, коммент. М.В. Аристовой. — М.: Прогресс; СПб.: Алетейя, 1997. - 832с.

Ідею «Другої статі» легендарній Сімони де Бовуар подарував її чоловік Жан Поль Сартр, видатний французький філософ та гострий полеміст. Але написана книжка Сімоною самостійно і досі залишається не тільки всеохоплюючим дослідженням жіночих проблем, але й дослідженням, що жодним чином не втратило актуальності. Так само, як і Клариса Пінкола Естес, Симона де Бовуар звертається до міфів та легенд. Але суттєва різниця в тому, що Сімона сама пройшла через складну трансформацію, відмовилася від шлюбу з американським мільйонером на користь свого французького друга-чоловіка, з яким вона навіть не була офіційно розписана. Вона прагне визначити, чи здатна жінка розвинутися цілісною особистістю, чи може вона претендувати на стрімке самостійне плавання. Були часи, коли цю книгу називали жіночою Біблією…

За матеріалами: Буквоїд