21 Жовтень 2019, 08:31

Стартує Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

 

Літа ідуть нестримною ходою,

Але твій спів, як сонце, не погас.

Ти з нами йдеш в бою і після бою,

Великий наш, безсмертний наш Тарас!

 Осіннє багряне та жовто-золоте листя за вікном, а у класі тепло не тільки від сонячного проміння, а і  від усмішок на учнівських обличчях. Та це і не дивно. У школі – свято: традиційно у жовтні стартує І етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, започаткованого у вересні 2010 року Указом Президента України.

Його мета – вшанування Великого Кобзаря, поета світового рівня – Тараса Григоровича Шевченка і  піднесення престижу української мови і літератури у молодого покоління, заохочення учнів та студентів до вивчення рідної мови, підвищення рівня загальної мовної культури. Тому так хвилююче звучали рядки поезії - заклику "Барвінкова рідна мова" у виконанні Потопніної Вікторії (5-А).

Конкурс відзначається високою активністю серед дітей та юнацтва, проходить піднесено й урочисто. Сьогодні ми зібралися у нашій світлиці, щоб вклонитися великому українському Пророкові. На душі у кожного урочисто: з портрета, прибраного вишитим рушником, на нас суворо дивиться Великий Кобзар. Він став для України заповітною думою, її безсмертною піснею, молитвою. Ніжно прозвучала поезія-мрія про щасливу українську родину "Сон" ("На панщині пшеницю жала") у виконанні  Трач Софії (5-А клас). А ще нині звучали щирі слова любові до Поета у виконанні учнів:

 Ми є нащадки славного Тараса.                    

Його терни торкнулись й наших тіл.

Народ возвести в націю — не в расу

Огненним словом велетень хотів.


Його надії нашими хай стануть

Його поезії ввіллються в нашу кров.

І злоба й ненависть, неначе лід, розтануть,

І ручаями задзвенить любов!

 Міжнародний Конкурс формує майбутню плеяду літературних митців – молодих письменників, журналістів.  Україна багата патріотами й талантами.Тож поповнюймо ряди обдарованої молоді Черкащини, України!

Сорочинська С.К., учитель української мови та літератури