12 Листопад 2020, 11:16

Місячник шкільних бібліотек у НВК №13

З  метою виховання у юних читачів відповідальності за стан навколишнього середовища, розуміння сучасних проблем довкілля та усвідомлення їх актуальності  для всього людства,  своєї країни, особисто для себе, з першого по тридцять перше жовтня в Україні проведено Всеукраїнський місячник  шкільних бібліотек під гаслом «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів».

Лейтмотивом місячника у НВК №13 м. Сміли був обраний вислів Антуана де Сент-Екзюпері   «…Ми всі несемося на одній і тій же планеті – ми екіпаж одного корабля».  Для участі у місячнику у бібліотеці  були заплановані дні бібліотворчості, смайл-опитування, тренінги, конкурси, бесіди, уроки - ігри, тематичні виставки та ін.

Повчальною була  виставка науково-популярної,  художньої літератури та періодичних видань  на екологічну тематику «Екологічна сторінка». Для учнів  4 та 6 класів були  організовані дні  бібліотворчості. Четвертокласники  разом із вчителькою Нечтою Л.В.  в «Екомайстерні» виготовляли вироби із паперу. Бібліотекарка Фомічова С.С. провела експрес-бесіду на екологічну тематику. Учням  6 класу вчитель трудового навчання  та образотворчого мистецтва Клімашевський М.В. познайомив із історією виникнення орігамі. Діти взяли участь у майстер-класі із виготовлення орігамі, створили власні

 вироби та обговорили сучасні проблеми довкілля.

Для учнів  дев’ятого класу був організований тренінг «Як покращити екологічну ситуацію в Україні».  Класна керівниця Сущинська І.Б., учителька хімії та біології, нагадала, що означає термін «екологія», учні  ознайомилися із висловами видатних людей про екологію, висловлювали власні думки про найбільші екологічні виклики на нашій планеті та в Україні, шляхи подолання цих проблем.  Юрченко Олексій познайомив однокласників  із позицією відомої школярки, борчині за покращення екологічної ситуації на планеті Грети Тунберг. Також дев’ятикласники, як і вчителі НВК, взяли участь у смайл-опитуванні «Що робити кожному для порятунку Землі?». Результати цього опитування були розміщені дляознайомлення у музеї НВК на екологічному паркані.

Учні  початкової школи взяли участь у конкурсі віршів на екологічну тематику «Про природу тихим словом». Найкраще підготувалися та продекламували вивчений вірш учениці 1 класу Котляр Віра та Котляр Надія, учні 2  класу Колесников Артем, Бігун Олександр, учні 3 класу Гончар Віталій та  Роменська Олександра,  учениця 4 класу Беркаш Ліза.

П’ятикласниці  стали учасниками екологічної гри «Ми – мешканці планети Земля».  Під час гри учні  познайомилися із буктрейлером «Екологія. Людина»,  який презентував літературу на екологічну тематику, відповідали  на питання вікторини, розгадували загадки, виконували ситуативні завдання.

Учні 8 класу взяли участь у читацькому марафоні «Екологія у художній літературі». Класна керівниця Стовба С.О. та бібліотекарка Фомічова С.С. нагадали присутнім про екологічні проблеми в Україні. Діти розказали, що можуть зробити саме вони для покращення ситуації з довкіллям. Також вони читали уривки із творів О. Довженка «Зачарована Десна», Олеся Гончара «Собор»,  Остапа Вишні «Вишневі усмішки», в яких висвітлюються питання екології.

У НВК №13 м. Сміли і до проведення місячника діти залучалися до екологічних акцій щодо  впорядкування території закладу та мікрорайону, збирання  відпрацьованих батарейок,  макулатури  для вторинної переробки.

Прес-центр школи №13