27 Січень 2021, 14:03

Ділились досвідом з колегами

Нещодавно вчителі школи №3-колегіуму Інна Галета, Лідія Онученко та Олена Хлівна провели майстер-класи для своїх колег, під час яких поділились власними методичними родзинками викладання біології, природознавства та хімії.

         Учитель біології Інна Галета поділилася досвідом проведення узагальнюючих уроків, використовуючи прийом «Творча лабораторія».  Під час майстер-класу кожній групі було запропоновано скласти пазл та виконати завдання: відгадати  тварину за малюнком; вставити пропущені слова в речення; скласти сенкан; виконати інтерактивну вправу за допомогою ґаджетів; розв’язати компетентнісну задачу; провести вимірювання за допомогою пульсоксиметра сатурації та серцебиття до і після навантажень. Після завершення продуктивної діяльності учасники груп презентували результати своєї роботи.

Під час майстер-класу «Ментальні карти: технології креативності» вчитель географії та природознавства Лідія Онученко розповіла про історію виникнення інтелект-карт, їх різновиди, про переваги застосування карт розуму під час освітнього процесу, а також ознайомила з алгоритмом створення таких карт. Інформація, представлена у вигляді ментальних карт, легше сприймається дитиною, а процес побудови карти імітує поведінку нейронів, коли людина думає. Карта знань дає змогу охопити матеріал одним поглядом, оскільки блок-схема показує все найважливіше в асоціативних порівняннях та зв’язках. Усі учасники майстер-класу мали можливість навчитися створювати інтелект-карти й застосувати здобуті знання на практиці, намалювавши ментальні карти про географічне положення одного з материків. Було цікаво та пізнавально. 

         Вчитель хімії Олена Хлівна продемонструвала можливості використання інтерактивної дошки як сучасного технічного засобу навчання. Вчителі мали можливість практично опрацювати тему «Вода», використовуючи програми інтерактивного навчання: LearningApps -  онлайн-сервіс, який дозволяє створювати інтерактивні вправи; PhET – інтерактивні симуляції; Mozaik – програмне забезпечення, що  дає можливість використовувати інтерактивні 3D-сцени. Використання даних ресурсів допомагає заволодіти увагою учнів, робить навчання цікавим та захоплюючим.

         Під час рефлексії учасники майстер-класу зазначили, що їх очікування справдилися та відзначили актуальність, змістовність та високий рівень проведення майстер-класів.

Прес-центр школи №3-колегіуму