10 Грудень 2013, 11:48

Інтернет-семінар "Превенція і профілактика негативних явищ в освітньому середовищі"

Створення розвивального середовища для формування світогляду емоційно-ціннісної сфери молодшого дошкільника.

Ворона В.Ю практичний психолог

Веремієнко Т.І

вихователь молодшої групи

дошкільного навчального закладу

№18 «Чебурашка»

Ефективність педагогічної діяльності визначається тим, наскільки педагоги спільно з батьками забезпечили дитині відповідні розвивальні умови для всебічного розвитку та становлення її як особистості. Період дошкільного дитинства  є стартом для формування життєво необхідної компетентності. Важливими показниками повноцінного розвитку дитини є сформованість фізичної, соціальної, комунікативної та психологічної компетентності дошкільнят.[1,c.10-15]    

Правильно організоване предметно-ігрове середовище та емоційне спілкування  сприяють соціалізації дитини, впливають на всі аспекти розвитку її особистості. Від того чи зможуть дорослі, що перебувають поруч оточити малюка увагою і любов'ю, створити необхідні для розвитку умови, залежить його подальший розвиток.[2,c.10-15] Створення емоційно позитивного середовища в молодших дошкільних групах надзвичайно важливо. Адже, загально відомо, що період 3 – 4-х років дуже важливий період у житті та розвитку дитини. Разом з бурхливим фізичним та інтелектуальним розвитком формується розуміння моральних, етичних та соціальних норм поведінки людей. Дитина набуває здатності до жалю та співпереживання, виникає почуття обов`язку, турботи про близьких людей, тобто дитина починає розрізняти емоційні стани за зовнішніми проявами (вербальний супровід, міміка, жестикуляція, поза). Разом з тим, це вік протікання «кризи трьох років». До всього ж існують сучасні соціальні фактори, що негативно впливають на відносини в сім`ї, це може спричинити в деяких випадках труднощі  адаптації в соціумі, стан тривожності у дітей та прояви негативізму.  До того ж саме в цьому віці, як правило, дитина вперше відвідує дитячий садок. Малюку, коли він потрапляє в нові, відмінні від звичайних умов середовища, доводиться адаптуватися до нового оточення, незнайомих людей, реагувати на встановлені в даному колективі правила поведінки. Тому на даному етапі розвитку молодшого дошкільника одним з головних завдань педагогів та батьків є формування  емоційної сфери дитини, що зумовлює м`який період адаптації в дитсадку, становлення дитини як особистості, стимулює саморегуляцію вольових процесів поведінки та прояви творчих здібностей у малюка. Поведінка дитини, розвиток її емоційної сфери,  забезпечує збереження психологічного здоров`я дитини, сприяє соціалізації малюка, його психологічному комфорту.[2, c.20-35] Тому що саме  емоційний розвиток у дошкільному віці надає дитині можливість повноцінно і всебічно сформуватися як особистість, отримати досвід спілкування з оточуючими та усвідомити ціннісні орієнтири на майбутнє життя.

У всіх гуманістичних теоріях та практиках дошкільного виховання минулих часів, як і сьогодні, проблемі створення предметно-ігрового середовища надавалося першочергове значення. "Без відповідного середовища немає конструктивної діяльності дитини, пише М. Монтессорі Оточення дитини  це, не просто поєднання предметів для ігор або якогось їх застосування, оточення мусить мати цілісну форму (образ) і орієнтуватись на цілісне сприймання дитини, а не на суму його можливостей".[3,c.1-5]        

Як відомо, незаповнене і безбарвне предметно-ігрове середовище справляє на дітей негативний вплив, гальмує розвиток особистості. Перенасичене предметне середовище так само погано впливає на психіку малят. І тільки періодично поновлюване, варіативне, оптимально організоване предметно-ігрове середовище має розвивальний вплив, спонукає дитину до активної пізнавальної діяльності, позитивно впливає на її емоційну сферу, мобілізує процеси мислення.

В створенні розвивального середовища провідне місце займає обладнання куточка психологічного розвантаження. Облаштовуючи цей куточок доцільно ретельно підбирати кольорову гаму (застосовуючи деякі методи арт-терапії) та фасон меблів, щоб дитина, зайшовши в цей куточок відчула максимум комфорту, спокою, а потім і емоційного піднесення. Відгородження завісою від оточуючих, ефект з`явлення з-за цієї завіси на подіумі - підвищенні надає дітям емоційного розслаблення та піднесення. Сидіння на м`якому, естетично оформленому кріслі можна використати, як один із методів заохочення до виконання певного виду діяльності, стимуляції наполегливості, самостійності.

В ході використання куточка психологічного розвантаження, можливо застосувати прийом «чарівного стільчика». М`який, зручний стільчик не виконує призначення дисциплінарного покарання, але на ньому не тільки зручно посидіти – а й зручно подумати, що битися погано, краще гратися разом з друзями, цукерку  краще поділити по маленькому шматочку  на всіх. Обговорюючи різні проблемні ситуації разом з дітьми формуються партнерські відносини між дитиною та однолітком, дитиною та дорослим, що сприяє виробленню саморегуляції поведінки малюка. Застосування   «чарівного стільчика»  ефективне, якщо дорослий теж приміряє його на себе, адже приклад дорослого завжди  позитивно вражаючий для дітей.

Ще одним з елементів створення розвивального середовища та забезпечення психологічного комфорту дитини є використання «торбинки для крику». Вона повинна бути  естетичного вигляду: з гарної, приємної на дотик тканини,  з мереживом, намистинками, блискітками, рухомою застібкою, тощо. В ході вирішення проблемної ситуації дітям пропонується «зібрати» в цю торбинку злі  та образливі слова, голосний крик, «неслухняні» кулачки – легенько торкнутись   до торбинки – і все  погане зникне.

Отже, використання у свої діяльності різноманітних і цікавих форм роботи, що створюють розвивальне середовище, забезпечують збереження психічного здоров’я дитини та створюють гармонійний розвиток її особистості.

Формування взаємозв’язку вихователя, практичного психолога та родини забезпечують позитивну динаміку розвитку емоційно-ціннісної сфери молодшого дошкільника. А це, в свою чергу, попереджує проблеми в розвитку емоційно-вольової сфери в дошкільному періоді.

Список використаної літератури:

1.      Алямовская В.Г., Петрова С.Н. Предупреждение психоэмоционального напряжения у детей дошкольного возраста. М.: Скрипторий,2002

2.      Кононко О.Л. Соціально-емоційний розвиток особистості. – К.: Освіта, 1998.

3.      http://do.gendocs.ru/docs/index-24843.html

Ворона В.Ю.: viki-tiki@i.ua,  тел.: (093)-33-99-170