22 Січень 2014, 11:57

«Використання методів арт-терапії у роботі з дошкільниками»

Люди - як музичні інструменти:

їх звучання залежить від того,

 хто з ними взаємодіє

21 січня 2014 року у дошкільному навчальному закладі №7  відбулося ІІІ засідання семінару – практикуму «Використання методів арт-терапії у роботі з дошкільниками»  для практичних психологів навчальних закладів міста.

На засіданні розглядалися питання розкриття творчого потенціалу дитячої особистості методами арт-терапії.

Власенко Олена Анатоліївна, практичний психолог закладу, продемонструвала практичне заняття  «Подорож сторінками чарівної книги»  з творчо-обдарованими дітьми старшого дошкільного віку. Підібрані практичним психологом вправи сприяли розвитку психічних процесів дошкільників: логічного мислення, уваги, уяви, фантазії, зв’язного мовлення. У ході проведення заняття були використані різні техніки арт-терапії: робота з фарбами, техніка «декупаж», музико-, казко- та анімалотерапія. 

Досвід роботи щодо розвитку творчих здібностей дитини засобами музичної терапії презентувала практичним психологам Віноградова Віра Михайлівна, музичний керівник закладу, яка зазначила, що музично-релаксаційні заняття у дошкільному навчальному закладі є дієвим засобом у подоланні гіперактивності, погіршення продуктивності діяльності дошкільників. На таких сеансах-заняттях використовуються музично-пальчикові вправи, вокало- і танцювальна терапія, музичні ігри, релаксація під музику, етюди психогімнастики, музикування на інструментах. Віра Михайлівна детально зупинилась на творах класиків, які необхідно використовувати для регуляції психоемоційного стану дітей. Для учасників семінару музичним керівником був проведений майстер-клас із  демонстрацією практичних вправ, які використовуються у ході занять з дошкільниками.

Психологічною службою розроблено рекомендації для батьків та педагогів «Виховуємо творчу особистість».

Похил Л.Д., завідувач центру практичної психології

                                                                                                                                               та соціальної роботи