25 Лютий 2014, 12:43

Організація життєвого простору дитини як соціально-педагогічний аспект формування дитячої особистості

18.02.2014  у навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3-колегіум» відбулося засідання семінару-практикуму «Організація життєвого простору дитини як соціально-педагогічний аспект формування дитячої особистості» для соціальних педагогів загальноосвітніх закладів. Карло Тетяна Анатоліївна, директор школи-колегіуму, розповіла присутнім про впровадження інноваційних технологій у закладі з метою формування життєвих компетентностей учнів. Презентацію щодо впровадження нового Державного стандарту у закладі представила Рогач Світлана. Миколаївна, заступник директора з навчально-виховної роботи.

На засіданні обговорювалася тема конфліктів у школі. Похил Любов Дмитрівна, завідувач Центру практичної психології та соціальної роботи міста, наголосила на проблемі булінгу в освітньому середовищі, детально зупинилася на питаннях  превенції та профілактики вказаного явища в учнівських колективах.

Досвідом роботи з означеного питання поділилася Шульга Зоя Іванівна., соціальний педагог навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3-колегіум». Зоя Іванівна ретельно проаналізувала типологію конфліктів та шляхи виходу з них.

Практична частина семінару ґрунтувалася на взаємодії соціальних педагогів з учнями 7 класу. Тема запропонованого заняття: «Позитивне ставлення до себе та до життя». Підібрані вправи дали змогу учасникам усвідомити важливість позитивного ставлення до себе та оточуючих, вибору конструктивних методів взаємодії у конфліктних ситуаціях, відпрацювати навички побудови «Я-повідомлення» та позитивної групової взаємодії.

До уваги учасників семінару представив власну композицію «Мій біль і відчай» соціально-психологічний театр «У ритмі серця», керівником якого є Іщук Наталія Іванівна, педагог-організатор закладу. Виступ учнів-акторів ще раз дав змогу переконатися, що насправді усе в житті  дітей залежить від дорослих.

Підсумком семінару стала розробка рекомендацій педагогам щодо розв’язання конфліктних ситуацій.

                                                                                                                                        Похил Л.Д., завідувач ЦППСР