02 Квітень 2014, 03:00

«Сучасна бібліотека: новий погляд, значення і рух»

31 березня 2014 року на базі центральної міської бібліотеки ім. Олени Журливої відбувся семінар шкільних бібліотекарів на тему «Сучасні бібліотеки: новий погляд, значення і рух».

У ході семінару присутні мали змогу почути багато цікавих ідей щодо проведення заходів, індивідуальної роботи з користувачами, створення презентацій, відеороликів. Учасникам семінару продемонстровано відеопрезентацію інноваційних форм роботи міських публічних бібліотек. Шкільні бібліотекарі мали змогу відкрити для себе  2 нові форми презентації засобами ІКТ: буктрейлер та «Печа-куча».

Буктрейлер (англ. booktrailer ) - це невеликий відеоролик, що розповідає у довільній художній формі про книгу. Мета таких роликів - пропаганда читання, зацікавити у  прочитанні книги за допомогою візуальних засобів, характерних для трейлерів до кінофільмів. Як правило, тривалість буктрейлера становить не більше 3 хвилин. Такі ролики знімають як за сучасними книгами, так і за книгами, що стали літературною класикою. Більшість буктрейлерів викладається на популярні відеосайти, що сприяє їх активному поширенню у мережі Інтернет.

Працівники центральної бібліотеки презентували свій буктрейлер на книгу Котляревського «Енеїда», який став переможцем обласного конкурсу.

Переглянути відео можна за адресою: https://www.youtube.com/watch?v=hxRTUjdtmC4

Ще одну нову форму відеоролика під назвою «Печа-куча», що у перекладі з японської «Бла-бла-бла» також було сприйнято із зацікавленістю, тим більше, що він був присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. Методисти центральної бібліотеки підібрали маловідомі факти із життя Великого Кобзаря та асоціативні фотографії, які й стали основою цієї нової форми відеоролика.

Господарі поділилися із бібліотекарями шкіл міста із роллю Міжнародної Програми «Бібліоміст» у поліпшенні матеріально-технічного та професійного розвитку Смілянської міської централізованої бібліотечної системи. Перемога у проекті щодо забезпечення вільного доступу громадян до Інтернету дала можливість чотирьом міським бібліотекам не лише отримати 15 комп’ютерів, а й відкрити Інтернет-центри. Внаслідок таких змін, робота бібліотекарів кардинально змінилася, а самі книгозбірні із традиційних книжкових будиночків перетворились на сучасні центри інформації. Тому сьогодні бібліотеки – це не лише установи для отримання знань, проведення культурологічних творчих акцій, дозвілля та відпочинку, а й місце для зустрічей, для спілкування, для проявів та демонстрації своєї творчості. Завдяки Програмі «Бібліоміст» працівники центральної бібліотечної системи відвідали міжнародні бібліотечні ярмарки, конференції, навчальні тренінги у містах: Вінниця, Київ, Кіровоград, Львів, Черкаси. З метою відвідування бібліотеки не лише реальним, а й віртуальними користувачами, було створено сайт централізованої бібліотечної системи. Учасники семінару мали змогу взяти участь у віртуальній екскурсії, ознайомитися із досвідом роботи інтернет-центру.  Цікаво було дізнатися, що працівники дитячої бібліотеки задля підсилення враження дітей від прочитаної книги, переглядають мультфільми, кінофільми, зняті за творами авторів.

Підводячи підсумки семінару, учасники семінару переконалися, що сьогодні бібліотекарі самі повинні ініціювати свою модернізацію і бути готовими до розвитку та переформатування,  постійно себе професійно розвивати, прагнути вдосконалення, адже з часом користувачі стають все вимогливішими. Кожен відвідувач повинен відчувати, що ким би він не був, ми працюємо для нього.

І.А.Огус, директор ЦБС,

О.О.Добжанська, методист з бібліотечних фондів