23 Жовтень 2014, 16:16

Тиждень бібліотеки

За словами М.Шагінян, «бібліотека – це не лише книга. Це перш за все колосальний концентрат спресованого часу, ніби об’єднання тисячоліть людської думки». Тому, незважаючи на стрімкий розвиток науково – технічного прогресу, значення книги у житті людини залишається неперевершеним.

Тиждень бібліотеки у Смілянській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5

пройшов під лозунгом: «Чим більше читаю, тим більше знаю». Тісна співпраця завідувача шкільною бібліотекою Плотнікової О.В. з класними керівниками 1-11 класів, вчителями – предметниками та батьками дозволили досягти поставленої мети Тижня, а саме: презентувати значення книги та бібліотеки у житті сучасного інформаційного суспільства, розширювати кругозір учнів за допомогою різноманітних джерел інформації, активізувати пізнавальну діяльність школярів, виховувати шанобливе ставлення до книги - найціннішого витвору людської думки. У рамках Тижня було проведено ряд заходів.

У приміщенні бібліотеки діяла виставка словників на тему: «Зазирни в таємниці слова». Багато вражень в учнів 5 та 7-А класів (класні керівники    Козирєва О.Р., Новочуб Л.В., завідувач бібліотекою Плотнікова О.В.) залишилося після бібліотечного уроку - екскурсії до міської типографії на тему: «Як народжується друкована продукція», після якої учні обох класів створили фотоколаж «Наш візит до друкарні» та історичний вісник на тему: «З історії українського друкарства»; до бібліотечних уроків, проведених завідувачем бібліотекою спільно з класними керівниками Левченко О.О. (3-а), Коваленко Т.В. (3-б), Литвин О.В. (4-а), Карчевською А.А. (4-б), вчителями світової 

літератури та російської мови Цукровою О.Л. (5) і Битько Ю.В. (6-а) – презентації на тему: «Улюблені дитячі книжки моїх батьків».  Учні перших класів виявили бажання стати активними читачами шкільної бібліотеки після цікавих та змістовних оглядових екскурсій до шкільної бібліотеки на тему: «Таємниці Книжчиного дому» (Плотнікова О.В.). Години спілкування на тему: «Підручник гарно знати – світ навколо відкривати»!» (1-8) (Плотнікова О.В.) переслідували головну мету:

 вчити учнів цінувати підручник – найперше джерело знань. Робота гуртка «Юних бібліотекарів» супроводжувалася практичними заняттями, в ході яких учні штемпелювали нові підручники, працювали в книгосховищі. Заходи в рамках Тижня бібліотеки доповнювалися роботою інформаційної служби бібліотеки (Панасюк Андрій, Задорожня Марія, Гузій Дарія, Васильчук Вікторія, 10 клас), яка виступила у класах про цікаві факти із життя сучасних бібліотек світу. Проведено благодійну акцію «Цікава книга в подарунок бібліотеці!», в якій брали участь учні, вчителі, працівники школи. На завершення Тижня Плотніковою О.В. та вчителем історії Новочуб Л.В. було проведено захоплюючу віртуальну подорож в історичне минуле бібліотек на тему: «Скарбниці людського духу» (5-8).

Плотнікова О.В., завідувач шкільною бібліотекою