12 Березень 2015, 15:36

Як організувати підготовку до ЗНО (пам'ятка випускнику)

1. Розпочинайте готуватись до тестування заздалегідь, по частинах, спокійно. Використовуйте підручники та посібники, рекомендовані для ЗНО. Складіть план занять. Плануючи кожен день підготовки, необхідно чітко визначитись, що будете вчити сьогодні, які саме розділи і теми.

2. Починайте навчання з ранку, поки голова свіжа. Спочатку підготуйте місце для занять: приберіть все зайве, все, що відволікає від основної мети – підготовки до тестування; розташуйтесь зручніше, вимкніть телефон, дайте собі установку плідно працювати, приміром дві години.

3. Починайте навчання з складних, незрозумілих тем, а прості залишайте під кінець. Якщо складну тему залишити на потім, вона буде висіти над вами, як Домоклів меч, не даючи спокою, знижуючи рівень запам’ятовування.

4. Запам’ятовувати матеріал потрібно осмислено, а не механічно. Запам’ятовувати легше те, що розумієш. Не заучуйте, це довго і не надійно: варто перенервувати і весь заучений текст вилетить з голови. Намагайтеся знайти логічні зв’язки в навчальному матеріалі, складіть план, схему, зробіть короткий запис. Якщо обсяг занадто великий, то розбийте тест на смислові уривки, намагаючись, щоб їх було не більше семи. Спробуйте узагальнити і передати основну думку кожного уривку однією фразою.

5. Якщо у матеріалі, який ви вивчаєте, обмаль внутрішніх зв’язків, то можна використовувати асоціації, а також «метод місця». Для цього необхідно уважно подивитись навколо себе. Відновивши в пам’яті обстановку у якій ви вивчали матеріал, ви пригадаєте і його.

6. Не тримайте знання в собі, як у сейфі. «Поділіться» ними з дзеркалом, друзями, батьками. Текст, переказаний своїми словами, запам’ятовується набагато краще, ніж багато разів прочитаний, але не переказаний.

7. Перед офіційним тестуванням намагайтеся пройти якомога більше опублікованих текстів, щоб краще ознайомитись з типовими конструкціями тестових завдань. Тренуйтесь з годинником в руках. Контролюйте час виконання завдання, вчиться працювати в максимально продуктивному темпі.

8. Чергуйте заняття і відпочинок: 40 хвилин заняття, потім 10 хвилин перерви. Бережіть очі, робіть гімнастику очей: подивіться вгору-вниз, вправо-вліво, фіксуйте погляд то на віддаленому, то на близькому предметі, повторіть кілька разів.

9. Дотримуйтесь режиму дня. Чергуйте розумову діяльність з фізичною. Виділіть час на прогулянку, заняття спортом, допомогу вдома. Спіть не менше 8 годин. Харчування має бути повноцінним, калорійним, багатим на вітаміни, але не надмірним. Після занадто поживної їжі тягне на сон і займатись розумовою роботою складно.

10. Залиште один день перед тестуванням на повторення, ще раз зупиніться на складних питаннях. Напередодні тестування обов’язково виспіться! Багато хто вважає, що для повної підготовки не вистачає останньої ночі. Це не правильно! Навпаки, перед сном прогуляйтеся, прийміть душ. Добре виспіться, щоби прокинутися з відчуттям бойового настрою. У людини, яка гарно спала, голова працює краще.