16 Квітень 2015, 16:39

Новітні інформаційні технології у виставковій роботі

        Книжкові виставки в шкільній бібліотеці загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  №7- це засіб розкриття найактуальнішої частини книжкового фонду, що дає змогу звертати увагу читачів на важливі  публікації, можливість зв’язати в одне ціле видання з різних розділів фонду. Нетрадиційні елементи сучасної виставки пов’язані з новими інформаційними технологіями. Насамперед, це так звані інтерактивні виставки, які поєднують книги, ілюстрації, а також одержані за допомогою мультимедіа візуальний та звуковий ряд.

        Так, на виставці, присвяченій 201-річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, в шкільній  бібліотеці поряд з експонуванням творів Великого Кобзаря, матеріалів про нього, великого ілюстрованого ряду, на моніторі демонструвалися документальні фільми про письменника та поета, уривки з фільмів-екранізацій його художніх творів, та документальний фільм «Пам’ятники Т.Г.Шевченку по всьому світу». Наші читачі мають змогу взяти додому потрібний матеріал в електронному форматі на CD, або переглянути його на комп’ютері в читальній залі шкільної бібліотеки-медіатеки.

       Особливе місце серед нетрадиційних виставок займають експозиції створені разом із учнями бібліотечного гуртка «Медіатека та шкільний бібліотечно-інформаційний центр» . Бажання відступити від стандарту, створити авторську роботу, привело до появи в нашій шкільній бібліотеці  таких книжково-публіцистичних виставок :

«Шляхами Перемоги» До 70-річчя  визволення України від фашистських загарбників;

«Черкаська земля:хроніка, джерела, постаті» До 60-річчя утворення Черкаської області;

«Черкащина в роки Великої Вітчизняної війни».

      Використовуючи комп’ютерні  технології, учні забезпечують собі якісно новий рівень сприяття інформаці. Так на виставках з’явилися  електронні фотоілюстрації, слайд-шоу із синхронним супроводом, динамічне виділення кольором, шрифтом. Саме так у сучасних умовах інформатизації освіти шкільний бібліотечно-інформаційний центр-медіатека намагається найбільш повно враховувати інтереси учнів і вчителів у різних видах і формах подання інформації, в тому числі на основі засобів нових інформаційних технологій.

Неля Ганноченко, завідувач бібліотекою загальноосвітньої  школи №7