06 Травень 2015, 18:18

Тиждень дитячої книги в школі №5

Атмосфера святковості та творчості панувала у спеціалізованій школі №5 протягом всього Тижня, присвяченого Дню дитячої книги. Всі заходи, які проводилися бібліотекою у рамках Тижня, були підпорядковані головній меті: популяризувати роль книги як першоджерела знань, довести переваги друкованих видань над електронними, стверджувати значення книги в житті дітей; розширювати їх світогляд; прищеплювати естетичні смаки засобами художнього слова та іншими видами мистецтва; розвивати сценічні здібності школярів; пробуджувати в юних читачів бажання читати, виховувати загальнолюдські моральні цінності.

Підготовка до Тижня дитячої книги розпочалася завчасно. Учням 1-8 класів були розіслані завдання з вимогами, порадами та терміном виконання. Завдання були такого змісту:

Увага!

Тиждень Дитячої книги в школі.

Запрошуємо взяти участь усіх кмітливих, активних, творчих, креативних.

Завдання для учнів 1-2 класів

У Книжковому домі школи іменини. Її Величність Книга запрошує вас у гості.

Підготуйте подарунки для її Величності Книги (вірші улюблених письменників, інсценівки до прочитаних творів, прислів’я, малюнки, поробки своїми руками, закладки, книжки в подарунок бібліотеці власні міні –книжечки та ін.)

Термін виконання: до 08.04.2015

Завдання для учнів 3-4 класів

2 квітня – 210 – річниця великого казкаря Х.К.Андерсена.

Шановні учні вам випала нагода взяти участь у святковому міні - проекті «Андерсеновські читання»

Підготуйте та презентуйте міні-дослідження за творчістю великого казкаря всіх часів за темами: «Нетрадиційний початок казок Г. Андерсена», «Країни, в яких відбуваються дії казок Андерсена», «Речові докази в казках Андерсена», «Подорожуємо з героями Андерсена», «Втілення найкращих людських чеснот у героях Андерсена».

Термін виконання до 06.04.2015

Взяти участь в загальношкільній акції «Макулатуринг» (книги, які вам заважають вдома, принесіть до бібліотеки)

Завдання для учнів 5 класу

1.  Оформити Послання до читачів школи та плакат до свята книги, приурочити річниці з Дня народження Х.К. Андерсена.

  1. Підготувати кросворди, завдання вікторини за казками Х.К. Андерсена

Термін виконання до 02.04.2015

  1. 3. Взяти участь у загальношкільній акції «Макулатуринг» (книги, які вам заважають вдома, принесіть до бібліотеки)

Завдання для учнів 6-х класів:

Прорекламувати в зручний для вас спосіб День Дитячої книги. (Рекламу розмістити на 1-му поверсі на виставковій стіні)

2. Представити творчі доробки учнів класу на виставку малюнків «Сторінками улюблених дитячих книг» (Роботи підписати і розмістити на 1-му поверсі на виставковій стіні)

3. Взяти участь у загальношкільній акції «Макулатуринг» (книги, які вам заважають вдома, принесіть до бібліотеки)

4. Відремонтувати шкільні підручники!

Термін виконання до 02.04.2015

Завдання для учнів 7-8-х класів:

Якщо ви шануєте книгу та вважаєте її головним джерелом знань, візьміть участь в дослідницькому міні – проекті на тему: «Країна – дитяча книга» та підготуйте презентацію вашого дослідження в літературному турне на одну із запропонованих для вас тем:

  1. Історія народження дитячої книги на Україні
  2. Українські письменники – ювіляри 2015 року
  3. Літературна Англія очима українських читачів

Учні початкових та середніх класів ніби об’єднались в єдину творчу лабораторію. Діти читали твори великого казкаря, готували костюми, створювали своїми руками чарівні речі до прочитаних казок, малювали малюнки. В їхніх очах сяяли вогники допитливості та зацікавленості. Презентація проектної діяльності учнів 3-4 класів була доповнена мандрівкою на батьківщину казкаря, підсумок заходу був закріплений цікавою мультимедійною вікториною «Казковий світ Г.Х. Андерсена». Команди змагалися на краще знання творів данського письменника.

Довелося наполегливо попрацювати і учням 7-8 класів. Гості та учасники літературного турне поглибили свої знання про історичний шлях розвитку дитячої книги на Україні, познайомилися з першими виданнями дитячої книги, прийшли до висновку, що поява дитячої книги – це великий крок на шляху до формування та виховання підростаючого покоління. Завітали школярі і на гостини до українських дитячих письменників – ювілярів ХХ-ХХІ століття. Розкрили для себе цікавий та неповторний світ їхньої творчості та збагнули її головну мету: залишити в дитячих серцях те гарне, про що вони пишуть.

Цікавою у ході літературного турне була для всіх присутніх подорож на батьківщину англійської дитячої літератури. Гіди по літературній Англії здійснили заочну мандрівку по Лондону та познайомили присутніх із відомими історичними місцями столиці Великобританії. Підібрана виставка творів відомих англійських письменників допомогла творчій групі учнів довести присутнім багатожанровість англійської дитячої літератури ХVІІ – ХХІ століття, її захоплюючу тематику. Таким чином подорож по літературній Англії допомогла учням 7-8 класів закріпити та поглибити свої знання по зарубіжній літературі.

Крім того, під час Тижня дитячої книги у бібліотеці школи діяла Книжкова виставка – персоналія «Найулюбленіший казкар дорослих і дітей», присвячена 210 – річниці від Дня народження Г.Х.Андерсена, оглядова виставка «Книга – міст у світ знань», працювала Книжкова лікарня, а присвячену Дню дитячої книги загальношкільну акцію «Макулатуринг» продовжено до кінця навчального року.

Завершився Тиждень дитячої книги загальношкільним театралізованим святом «Її Величність королева Книга запрошує на свій бал». У підготовці до свята активну участь взяли учні 3-4 класів та батьки. Глядачами дійства були учні 1-5 класів та їх батьки. Святкова вистава мала глибокий виховний вплив на глядачів, активізувала їх до творчої дії, пробуджувала бажання читати. Учасники заходу, учні 3-А, 3-Б, 4-А, 4-Б класів, продемонстрували свої чудові акторські здібності, творчу підготовку.