06 Травень 2015, 18:28

«Книга – ключ до знань»

Тиждень дитячого читання у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №5 пройшов під лозунгом «Книга – ключ до знань». До участі у заходах Тижня були залучені учні 1-8 класів.

Для учнів 5-6 класів була проведена інтелектуальна гра «Книжковий бастіон». Метою заходу було популяризувати читання; збагатити знання учнів; формувати потребу в книзі та роботі з нею; пропагувати книгу як джерело знань в інформаційному просторі; прищеплювати учням кращі моральні якості.

Команди учнів 5 та 6 - А класів долали укріплення бастіону, швидко справляючись із завданнями з різних галузей знань: математики, біології, української мови. Завдання були складені в ігровій формі так, що учні одночасно мали можливість пригадати відомі художні твори, позмагатись у знаннях українського фольклору, у римуванні та складанні віршів тощо. Команда – переможець, яка набрала більшу кількість балів, була нагороджена «золотим ключем» - символом знань.

Учні 3-х класів здійснили подорож в чарівний та неповторний світ казок О.С. Пушкіна. Епіграфом бібліотечного заходу стали слова відомого російського поета В. Жуковського: «Что за прелесть эти сказки!». Урок – подорож збагатив третьокласників знаннями про життя та творчість геніального російського поета, активізував творчі здібності учнів, пробудив інтерес до казкової спадщини Пушкіна, сприяв вихованню моральних якостей читачів. Цікаві форми роботи, мультимедійні технології створили атмосферу справжнього літературного свята.

Діалог – обговорення на тему: «Плюси та мінуси сучасних засобів інформації» – досить цікава форма роботи, яка була запропонована учням 7-11 класів за участю журналістів місцевого телебачення «Сміла ТВ», головного редактора газети «Сміла» Скороход Л.І., завідувача шкільної бібліотеки Плотніковоої О.В. . Метою даного засідання було надати учням поради щодо самостійного обрання ними інформаційних джерел, вміння «шліфувати» інформацію, відбирати корисну інформацію для свого розумового та морального збагачення. Учасникам заходу було запропоновано переглянути презентацію «Сучасні бібліотеки світу», аби переконати всіх, що книга – найдосконаліший винахід людської думки - має перевагу над всіма іншими інформаційними джерелами сучасності саме тому, що вона спонукає людину мислити, мріяти, уявляти, творити, відчувати.

У приміщенні бібліотеки школи діяла виставка – огляд «Книга – міст до знань», учнями 2-8 класів у класних кімнатах були створені Книжкові колажі на тему: «Улюблені книги мого класу».

Протягом Тижня дитячого читання для учнів 1-8 класів були відкриті двері Книжкової лікарні, де кожний, хто шанує книгу, як джерело знань, мав можливість відремонтувати пошкоджені художні книги, підручники, надати допомогу бібліотеці.