30 Жовтень 2015, 14:41

Щоб клас був дружний

Отже, ви – класний керівник. Можливо, ви тільки-тільки «взяли клас». Чи ви вже кілька років працюєте з цими дітьми. Ви дуже намагаєтесь, щоб діти здружились, щоб стосунки між ними ставали теплішими та кращими. Але все-таки клімат у вашому класі ще далекий від досконалості. Діти не знаходять спільної мови. Можливо, у класі є діти, з якими ніхто не хоче дружити, а є такі, які прагнуть керувати іншими, причому іноді можуть робити це досить жорстко. Тож спробуймо розібратись в основних проблемах, які можуть виникнути в дитячих колективах, і знайти способи їх вирішення.

Як зрозуміти, які проблеми є в колективі? Ви можете звернутись за допомогою до практичного психолога чи соціального педагога. У цих фахівців є чимало способів вивчити дитячий конфлікт. Крім того вони можуть виконувати роль незалежного експерта, якому діти розкажуть набагато більше, ніж вчителеві, оскільки психолог та соціальний педагог  - поза ситуацією.

Але якщо педагог бажає вирішити проблему самостійно, не вдаючись до послуг інших людей, він може використати наступні поради.

Іноді хлопчики не знаходять спільної мови з дівчатками (або навпаки). Зазвичай це помітно навіть неозброєним оком, достатньо побувати на кількох уроках і поспостерігати а поведінкою дітей на перервах. Хлопчики тримаються на відстані від дівчаток, часто звучить критика на адресу одне одного. Вік такої проблеми – приблизно 6-7, зрідка початок 8 класу. Саме в цьому році особливо сильно відчувається різниця між статями. Дівчатка розвиваються швидше за хлопчиків, можуть ставитись до них зневажливо, у дітей обох статей є свої інтереси і мало інтересів та тем спільних. Підлітки тільки починають навчатись бути толерантними та чути одне одного.

Що можна зробити? Не старайтесь об’єднати дітей. Набагато корисніше, навпаки, врахувати особливості віку і диференціювати свій підхід. Влаштовуючи заходи робіть окрему програму для хлопчиків та дівчаток. І не організовуйте змагання між ними! Якщо ви хочете, щоб хлопці і дівчата починали потроху знаходити спільну мову, завжди підкреслюйте саме переваги кожної з груп. Основа взаєморозуміння і довіри – це допомога одне одному. Але не пропонуйте надавати допомогу всім разом. Зосередьтесь на налагодженню контактів між окремими вами учнями.

Ви помітили, що в класі є учень, якого всі уникають. З ним не хочуть сидіти за однією партою, не запрошують разом відсвяткувати день народження, ігнорують на перервах. Можливо, це новенький, що нещодавно прийшов у клас. А можливо, цей учень вже кілька років вчиться у цьому класі, але стосунки з дітьми ніяк не налагодяться. Досвідчені педагоги безпомилково вираховують таких дітей у класі з першого погляду. Причини самотності криються і в характері, власне, дитини, і в дітях, які її оточують. Можливо, дитина слабка, не в змозі відповісти іншим, ймовірно, не володіє тими рисами, які є цінним саме в цій дитячій групі. Вона може бути неуспішною в навчанні або спорті, немодно одягненою, занадто сором’язливою.

Такій дитині, безсумнівно, потрібно допомогти. Є такі прийоми, коли неуспішну дитину «приєднують» до успішної. Дітей можна посадити за одну парту, лідера можна попросити опікати аутсайдера, можна дати дітям спільну задачу. Авторитет сильнішої дитини допомагає слабшому «вибратися», теж стати сильнішим. Немає людини, яка б мала лише недоліки чи слабкі сторони. У кожного обов’язково є переваги. Розгляньте сильні сторони аутсайдера. Знайдіть те, за що його можна хвалити і робіть це при інших дітях. Створюйте ситуації успіху на уроках і не тільки. Не забувайте і про іншу сторону проблеми – інших дітей. Спілкуйтеся з ними, говоріть про добре, позитивне ставлення до людей. В результаті вашої кропіткої роботи ви отримаєте відмінний результат.

Ви помічаєте, що в класі є лідер, який, що називається, використовує свої лідерські якості, щоб «завести» дітей на щось не дуже позитивне. Наприклад, прогуляти урок, не виконати завдання. Такі діти, зазвичай, виявляються дуже сильними особистостями, з ними не просто впоратись навіть досвідченим педагогам. Ви можете стільки завгодно розмовляти з дитиною, вона може погоджуватись з вами, але все таки продовжувати робити по своєму, створюючи погоду в класі, адже для своїх однолітків він є авторитетом.

Зазвичай неформальним лідерам завжди не вистачає уваги та суспільного визнання. Впливаючи на поведінку інших, вони тим самим підтверджують власну значимість, сміливість, уміння протистояти дорослим. Таких дітей корисно долучати до дорослих справ, заздалегідь віддаючи їм ті моменти, які допоможуть підтримувати авторитет. Помічник вчителя, або вожатий, креативний директор, діджей – що вибрати, залежить від здібностей та бажання дитини. Таким чином ви дасте можливість дитині виділитись, але у правильному руслі.

Абсолютно звична ситуація, коли у класі формуються угрупування, адже всі діти не можуть дружити абсолютно з усіма. У класі, де навчаються 15-30 осіб обов’язково будуть такі міні групи, які об’єднуються за спільність своїх інтересів. Більш того, діти часто можуть переходити із групи в групу, сваритися та миритись один з одним. Небезпечна ситуація виникає тоді, коли ворожнеча виникає між групами. Не можна не звертати увагу на цю проблему, очікуючи, що все вирішиться саме собою. У такій ситуації можуть допомогти тренінгові заняття. Намагайтеся побільше спілкуватись з дітьми про дружбу і взаєморозуміння.

 

Підготувала Волошина Ю.С.,

завідувач центру практичної психології

та соціальної роботи