18 Грудень 2015, 10:41

Андріївські вечорниці

День святого Андрія Первозванного — одне з найулюбленіших народних свят, котре відзначають 13 грудня. Етнографи вважають це свято  найцікавішим в осінньо-зимовому циклі. Стародавня його назва "Калита" збереглася з дохристиянських часів.

До цього свята з великою цікавістю та відповідальністю готувалися і учні 2-Б класу школи №3-колегіуму разом із батьками та класним керівником Інною Василівною Кодолою. Переглянувши відео, вони ознайомилися з легендами про походження свята Калити, дізналися про калиту як оберіг у житті народу, про різні звичаї та традиції цього свята.

Та найцікавішим і найвеселішим було саме свято, яке пройшло          14 грудня. Дівчата пекли калиту, ліпили вареники, співали жартівливі пісні та грали в народні ігри. Не оминули увагою і Андрія, якому дістався пиріжок із «сюрпризом».

Хлопцям теж не доводилося сумувати. Адже для них було запропоновано декілька конкурсів: кусання калити, стрибання через рогача і коцюбу, конкурс на найкраще виконання гопака та естафети верхи їзди на кочерзі.

Після завершення свята усміхнена господиня пригощала всіх гостей рум’яними пиріжками та запашною калитою.

Прес-центр школи №3-колегіум