18 Грудень 2015, 10:51

Фестиваль соціально-психологічних театрів


«Театр – це форма знань: він повинен і може бути засобом трансформування суспільства. Театр може допомогти нам збудувати наше майбутнє замість того, аби просто чекати на це майбутнє»

А. Боаль 

15 грудня 2015 року на базі Смілянської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 проведено XIV фестиваль-конкурс соціально-психологічних театрів загальноосвітніх навчальних закладів. Цього року у фестивалі взяли участь соціально-психологічні театри «Нове життя», «Маска», «Гармонія», «Зцілення», «Аміго», «Заради майбутнього», «Шанс» (школи №№1,10,12,16, гімназія ім.В.Т.Сенатора, природничо-математичний ліцей та загальноосвітня школа-інтернат), які порушили важливі для всіх нас питання формування здорового способу життя, попередження асоціальної молодіжної поведінки, збереження психологічного здоров’я дитини, використовуючи засоби театрального мистецтва. Хоч учасниками фестивалю були діти різного віку, проте всі вони були чудовими акторами своїх театрів.

Актори соціально-психологічного театру «Зцілення» із щирістю та акторською майстерністю висвітлили роль дорослих у формуванні особистості власної дитини, звернули увагу на внутрішній світ дитини, до виступу залучили батьківську громадськість, за що отримали перемогу. Переможне І місце з соціально-психологічним театром «Зцілення» розділили актори театру «Нове життя», яких не лишила байдужими тема збереження миру та психологічного стану дітей у пост конфліктний період.

Креативно та оригінально була висвітлена та представлена соціально важлива тема комп’ютерної залежності підлітків акторською групою театру «Аміго», які вибороли ІІ місце. На вбивчу байдужість оточуючих у суспільстві звернув увагу творчий колектив соціально-психологічного театру «Заради майбутнього» та отримав ІІІ місце у фестивалі-конкурсі.

У номінації «Молодь за здоров’я» кращим був соціально-психологічний театр «Шанс», який порушив питання формування безпечної поведінки дітей. У номінації «Акторська майстерність» переміг акторський колектив соціально-психологічного театру «Маска» із програмою «Ми можемо змінити світ». Соціально-психологічний театр «Гармонія» порушив питання кіберманії серед молоді та отримав перемогу у номінації «Лаконічність виступу».

Переможці фестивалю-конкурсу отримали подарунки, а номінанти – грамоти.

ХІV фестиваль соціально-психологічних театрів – це результат спільної роботи керівників театрів, психологів, соціальних педагогів та творчої, прогресивної молоді, що прагне за допомогою творчого діалогу з однолітками донести важливість соціальних проблем, їх вплив на дітей, осмислення того, що є для підлітків вагомим, цінним.