28 Грудень 2016, 10:15

Народознавчі свята в колегіумі


Важливим завданням сучасності є виховання підростаючого покоління на основі національних, духовних і культурних традицій.

А завдання сучасної школи - залучати дітей до народних традицій, тому що справжнє виховання є глибоко національним за суттю, змістом і характером.

Грудень багатий на українські народні свята. У школі №3-колегіумі  вчителі продовжують знайомити школярів із розмаїттям українських зимових календарно-обрядових свят, із багатством українського фольклору, традиціями та звичаями українського народу,  історичним минулим нашої України.

Здавна існувала у нашого народу чудова традиція -  проведення  вечорниць. То ж  13 грудня народознавче свято «Вечорниці на Андрія» відбулося в 1-А та 1-Б класах.  До свого першого родинного свята першокласники так наполегливо і старанно готувалися, що приємно здивували своїх батьків, які відкрили для себе нові дитячі таланти.

Як і на справжніх вечорницях, тут багато жартували, загадували загадки,  змагалися у скоромовленні, співали веселих пісень. Але найбільше задоволення малюки  отримали, беручи участь у найрізноманітніших конкурсах. Дівчатка наввипередки ліпили вареники з вишнями, в’язали пояси козакам. А хлопчики намагалися пройти по вузькій кладці із зав’язаними очима та перетягували канат.

Дуже сподобався  дітям обряд кусання калити, яку охороняв пан Калитинський. Не всім вдалося, підстрибнувши, її вкусити, багатьом носи він вимазав сажею. Проте після свята кожен першокласник одержав з рук господині шматочок солодкої запашної калити.

Мами та бабусі теж взяли активну участь у підготовці до вечорниць: наварили вареників з сиром, картоплею, капустою, напекли смачних пирогів, прикрасили клас вишитими рушниками, підготували мисники з українським посудом. Колорит української хати підкреслив макет печі, розписаної квітами.

Свято принесло  величезне задоволення і гостям, і маленьким артистам, які висловили бажання і надалі вивчати традиції українського народу.

Залучення дітей до народної творчості, мистецтва, безпосередня участь у народознавчих святах виховують у колегіантів естетичні почуття, розвивають творчі здібності, наповнюють емоційну сферу дитини радощами, піднімають настрій, сприяють розвитку акторських здібностей, формують естетичний смак, а цікава спільна праця створює сприятливі умови для росту дружнього дитячого колективу.

Віддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення,  на таких вечорницях  відроджується все найдорожче, що є у народу: його мова, пісня, історія…

Також учні 8-А провели виховний захід «Андріївські вечорниці у звичаях і обрядах». Це свято стало традиційним у колективі, оскільки в класі є Андрій, а класний керівник Шевченко Ж.В. викладає українську мову та літературу. Тому учні вже багато чого знають про свято Андрія, не раз куштували калиту. На вечорницях вони знову долучились до духовної скарбниці українського народу. Розважальною програмою стали цікаві конкурси, що підготувала і провела учениця 8-А класу Богун Катерина. Усі дівчата за її ініціативою також долучились до ворожіння на судженого, використовуючи власні чобітки. Не обійшлося і без частувань смаколиками української кухні. Улюбленою стравою класу вже давно стали вареники.

Закінчилось свято запальними танцями. Хороший настрій та радість від спілкування залишились у всіх учасників заходу. Тож наші учні ще раз довели, що можуть не лише добре навчатись, а й розважатись.

Прес-центр школи №3-колегіуму