24 Лютий 2017, 14:27

«Мово рідна, ти – життя народу і культури рідної краса»


За рішенням ЮНЕСКО 21  лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. В Україні цей день започаткували з 2002 року. Рідна мова для кожного є оберегом, таїть у собі пам’ять народу, захищає й передає із покоління в покоління духовні скарби. Мова – це наше минуле.

Урочисте святкування цієї визначної дати відбулося і у школі-колегіумі.
Протягом тижня проводилися тематичні уроки, виховні години, на яких учні поглиблювали свої знання про мову, її місце серед інших мов світу, а також знайомилися із шляхами підвищення культури мовлення, із мовними обов’язками громадян, з державними документами, що стосуються української мови.

21 лютого у школі-колегіумі активно працювала лекторська група учнів 8-А та 8-Б класів. Восьмикласники підготували цікавий інформаційний усний журнал «Мови нашої слова, наче музика жива». Під час виступу звучали українські пісні, вірші поетів рідного краю. Колегіанти розповідали також і про гіркі часи спроб знищення та приниження української мови.

Цікавою літературно-розважальною програмою відзначили Міжнародний день рідної мови найменші школярі школи №3-колегіуму. Старанно готувалися  до нього: опановували грамоту, вчилися читати і писати, вивчали скоромовки, приказки, прислів’я,  розгадували загадки і вчилися самі їх складати, вивчали народні ігри у групі продовженого дня.  Знання рідної мови продемонстрували учні 1-А класу своїм батькам, бабусям та дідусям, залучивши і їх до конкурсних завдань. І рідні із задоволенням взяли участь у святі, виконуючи мовні завдання. Закінчилося свято, але любов до рідної мови, до матері, до Батьківщини, ніколи не згасне у серцях маленьких українців.

Черговий раз після незлічених жертв і втрат піднімається з колін народ України, щоб знову оголосити на весь світ:  “Щe не вмерла Україна!” Бо живе наша мова. Отже, живий наш дух, жива наша пісня, наша єдність і одність.

Прес-центр школи№3-колегіуму