01 Березень 2017, 14:33

Комп’ютерна залежність – чому виникає і чим загрожує?


В даний час все більш актуальною стає проблема комп’ютерної залежності. Так що ж це таке? За визначенням «комп’ютерна залежність» – це захоплення, пов’язані з використанням комп’ютера, що приводить до різкого скорочення всіх інших видів діяльності, обмеження спілкування з іншими людьми. Основним показником наявності залежності є концентрування власного життя, інтересів людини навколо комп’ютера.

Сучасний підліток багато часу проводить в Інтернеті, безглуздо блукаючи по всіляких сайтах, хтось сидить в чатах, в пошуку друзів по нещастю, хтось витрачає свій вільний час на комп’ютерні ігри.

Коли говорять про комп’ютерну залежність, насамперед, мають на увазі її наявність саме у дітей, які найбільш чутливі до цієї сучасної іграшки.

Найчастіше молодих людей приваблює в комп’ютері:

– наявність індивідуального простору, власного світу, в який має доступ лише він сам;

– можливість самостійно приймати рішення, діяти на власний розсуд, розуміючи, що ці дії не можуть нести за собою тяжких наслідків;

– внаслідок цього, відсутність відповідальності, якої так наполегливо вимагає старше покоління в особі батьків і педагогів;

– відхід від реальності, абстрагування від навколишнього світу;

– реалізація своїх прагнень і фантазій, а також можливість виправити свою помилку;

– шанс придумати собі новий образ, який ніхто не засудить і не перевірить його на правдоподібність.

До цього ж відносяться різноманітні мережеві ігри, де дитина має можливість придумати собі персонаж і розвинути його здібності. А це – саме те, що так важко зробити в сучасному реальному житті.

Як стверджує психолог С.Степанов «… різниця полягає в тому, що одна справа спостерігати за подіями в кимось придуманому світі, інше – стати їх учасником, а то й головним героєм. Причому світ можна вибрати або перебудувати по своєму смаку, і погеройствувати всмак. Тяга до цього особливо велика, коли реальний світ не радує і не дає людині себе гідно проявити».

Інша форма залежності – спілкування в чатах на форумах і т.д. Молоді люди шукають собі друзів за інтересами, або з подібними життєвими проблемами. У найскладніших випадках це може привести до повної заміни реальних близьких і друзів віртуальними. Однак це самий крайній варіант. Проведення часу за комп’ютером може бути корисним дозвіллям, якщо не переходить всі межі дійсності.

Сучасна ситуація така, що більша частина інформації проходить через Інтернет, так що сучасному школяреві без комп’ютера нікуди. Але чи такий він безпечний, як здається на вигляд?

Перший крок позбавлення від комп’ютерної залежності – це УСВІДОМЛЕННЯ проблеми. Отже, основними симптомами «механічного лиха» є:

  1. Зміна в режимі сну і неспання. Оскільки комп’ютер вимагає багато часу, а його після школи катастрофічно не вистачає, тому єдина можливість – засиджуватися допізна, а вранці «клювати носом».
  2. Вживання стимулюючих засобів, щоб залишатися в тонусі – кава, енергетики.
  3. Постійне намагання наблизитися до «механічному друга», придумуючи для себе нові справи в комп’ютерному просторі.
  4. Небажання відволіктися від роботи на комп’ютері, нездатність довільно вимкнути його і зайнятися іншими справами, роздратування при відволіканні.
  5. Ігнорування або забування повсякденних справ і обов’язків.
  6. Відчуття позитивних емоцій під час роботи за комп’ютером.
  7. Часте і постійне обговорення комп’ютерних ігор, програм і т.д. в реальному житті, навіть з людьми, не цікавляться цією темою.
  8. Зміна характеру, байдужість по відношенню до близьких людей.

Симптоми можна перераховувати і далі, однак не варто забувати, що справжня причина залежності криється аж ніяк не в самому комп’ютері. Такий палкий інтерес до техніки говорить про набагато більш серйозні проблеми в особистому житті людини – проблеми в спілкуванні з реальними людьми, незадоволенні прагнень та бажань, нездатність самостійно і усвідомлено впорається зі стресовими ситуаціями і т.д.

Чим загрожує така залежність? По-перше, перенесення інтересу з реального життя на комп’ютерну призупиняє інтелектуальний розвиток, звужуючи його до певної області, в якій молода людина може розбиратися набагато краще за своїх менш комп’ютеризованих однолітків. По-друге, втрата сенсу життя, який в даному віці ще не зміг остаточно сформуватися і зміцніти. Людина перестає належати собі повністю, ототожнюючи себе з механічними частинами комп’ютера.

Комп’ютер – дійсно джерело, як корисної інформації, так і спосіб проведення вільного часу. Однак необхідно зрозуміти, що це – всього лише бездушна машина, яка не дасть людського тепла і любові, не протягне руку, він не може стати заміною дружнім, романтичним і сімейним відносинам, та й особисті проблеми сам по собі він навряд чи вирішить. Перш, ніж заглибитись в безкраї Інтернет-простори, необхідно озирнутися і подивитися навколо себе, а раптом знайдеться та людина, яка виявиться більш приємним співрозмовником, ніж мерехтливий монітор.

 

Підготувала

завідувач центру практичної психології

та соціальної роботи

Волошина Ю.С.