01 Березень 2017, 14:36

Вплив комп’ютерних ігор на психіку дитини.

 

Комп'ютерні ігри - це такі програми, які створені, щоб розважати людину, займати вільний час. Граючи в комп'ютерні ігри, люди розслабляються, йдуть з головою у віртуальний світ. Іноді втихомирити дитину можна тільки з допомогою комп'ютерних ігор, іноді, коли зайнятися нічим, це засіб від нудьги. Однак далеко не всі люди замислюються про те, як впливають комп'ютерні ігри на психіку людини. 
Про те, як впливають гри на дітей, говориться в багатьох посібниках, статтях, газетах і журналах, про це говорять по телебаченню, радіо і в дитячих поліклініках. Адже ця проблема стає все більш актуальною. Діти затягуються в комп'ютерні ігри гірше, ніж дорослі. Адже на психіку людини, особливо маленької, можна легко вплинути ззовні. 
Гуляючи по вулиці, вже не побачиш, як раніше, юрбу дітей, що грають у класики або доганялки. Не всі навіть пам'ятають такі ігри. Хоча це справжнє життя, а не віртуальне. Батьки, щоб відволікти дитину, не стежити за нею і не хвилюватися про неї просто вручають їй в руки мишку. Це не правильно, це труїть суспільство. Комп'ютерні ігри - це, зрозуміло, весело і цікаво, але в певній кількості. Інакше їх вплив на психіку дитини буде занадто сильним і від комп'ютерних ігор буде важко відірватися. 
Дітям психологи не радять зловживати комп'ютерними іграми, так як це небезпечно впливає на їх емоційний стан. Дитина стає нервовою, іноді жорстокою. Якщо привчати з дитинства людину до того, що жорстокість - це добре, віна не зможе розрізняти кордону, не зможе дотримуватися загальноприйнятих правил. Комп'ютерні ігри впливають на психіку дитини, адже головне завдання ігор - це суперництво з самим собою (побити рекорд, поставлений раніше). Тому дитина дратується, стає нервовою. Дитині, яка з раннього дитинства грає в комп'ютерні ігри, важко сходитися з однолітками. Віна замкнута, сором'язлива. 
На дорослих людей комп'ютерні ігри також мають вплив, як хороший, так і поганий. Ігри змушують боротися, ігри - це азарт. Кожна комп'ютерна гра може чомусь навчити: стратегії, логіці, навчають розмірковувати і робити висновки, прагнути до чогось. Проте людина, яка зловживає комп'ютерними іграми, може забути про реальне життя. Це залежність, така ж, як алкоголь, куріння, наркотики, азартні ігри. 
На просторах інтернету багато онлайн ігор. Це прекрасний спосіб наживи. Люди, захопившись, втягуються. У підсумку вони готові віддати всі гроші заради якоїсь гри. Це психологія і ті, хто знає, як впливати на психіку людини, можуть добре на цьому заробити. 
Потрапляючи у віртуальний світ, люди не замислюються про свої проблеми в реальному. Віртуальний світ найчастіше цікавіший реального. Він заворожує, притягує. Там людина може жити тим життям, яким хотіла би жити колись чи хоче жити зараз. Однак, багато хто забуває, що життя своє людина будує сама, і змінити його може тільки віна. Комп'ютерні ігри - це всього лише спосіб сховатися від реальності. Саме це приваблює людей. 
Віртуальний світ тісно пов'язаний з реальним. 
Комп'ютерні ігри не така вже й безпечна річ. Адже багато сходять з розуму саме на цьому ґрунті. Люди не витримують навантаження, яке йде на них з цього світу, та до того ж на них впливає віртуальна всесвіт з усією жорстокістю, вбивствами і фальшивими емоціями. 
Як не дивно, але комп'ютерні ігри впливають не тільки на психічний стан людини, але й на фізіологію. Дистрофія м'язів, болі в суглобах, порушення опоно-рухового апарату - це все через довге сидіння за комп'ютером. Також псується зір, болить голова, в очах лопаються судини, під очима чорні кола. 
Через комп'ютерні ігри людині стає складно спілкуватися з іншими людьми в реальності. У грі можна бути ким завгодно: ельфом, драконом, лицарем або принцом. Коли людина виходить з віртуального світу в реальний, він усвідомлює, хто є насправді. Немає нічого поганого в тому, щоб бути просто людиною. Однак, це означає, що немає тих пригод і того героїзму, який був у грі. Люди просто розчаровуються у своєму житті, впадають у депресію, стають дратівливими і недружніми. 
Якщо довго сидіти за комп'ютером, граючи в ігри, можна позбутися індивідуальності. Розучитися розділяти погане і хороше. Комп'ютерні ігри в малій кількості роблять життя веселішим, у великому - вбивають прагнення жити. Дитині не можна дозволяти довго грати в такі ігри. Навряд чи можна когось зробити щасливим, якщо весь час пропадати у віртуальній реальності. В першу чергу не зробиш щасливим себе. Тому, не впадайте в крайнощі, адже нічого доброго з цього не вийде.

 

Підготувала

завідувач центру практичної психології

та соціальної роботи

Волошина Ю.С.