20 Червень 2017, 16:17

Краєзнавча екскурсія рідним містом


12 червня нам, учням 8-Б і 7-Б класів школи №3-колегіуму, смілянські краєзнавці Андрій Іванов та Володимир Полтавець провели екскурсію по історичних місцях нашого міста. По дорозі ми були  на колишній Червоній Площі (сучасні меморіальні дошки пошани загиблим під час Другої  світової війни)та біля греко-католицького монастиря.

Нам розповіли про видатних полководців часів Другої світової війни. Одним із найяскравіших особистостей був Григорій Михайлович Штерн, нагороджений численними орденами та медалями.

Згодом Андрій Іванов розповів нам  про греко-католицький монастир, якому у цьому році виповнилось 190 років. Ми дізнались, що під час війни у підвалі цієї споруди тримали злочинців та тих, кого вважали шпигунами або партизанами. Поряд з монастирем знаходилась будівля, в якій поліцаї допитували та катували людей. Одразу після звільнення Сміли проводились розкопки, і більшість місцевого населення йшли розпізнавати своїх загиблих родичів. Це була страшна картина.

Останнім пунктом нашої подорожі було польське кладовище. Раніше на цій території розташовувалася замкова фортеця. У центрі кладовища ми побачили братську могилу, а неподалік – могилу, де поховані партизани. У кінці кладовища знаходиться кам’яний хрест. Його особливість в тому, що поверхня завжди тепла, не дивлячись на зміну пір року та погоди.

Наша подорож завершилася оглядом чудового краєвиду на річку Тясмин та паланку.


Дарія Черняк, Максим Тищенко,

учні 8-Б класу школи №3-колегіуму