16 Серпень 2018, 09:47

Індивідуальні форми роботи з дитиною з особливими освітніми потребами у класі з інклюзивною формою навчання

Індивідуальна робота з дітьми з особливими освітніми потребами зумовлена тим, що будь-який вплив на дитину переломлюється через її індивідуальні особливості, через «внутрішні умови». Необхідною умовою успішної індивідуальної роботи є вивчення індивідуальних особливостей учнів. Щоб впливати на особистість, треба її знати. Передусім важливо встановити довірливі, доброзичливі стосунки  з дитиною. Саме такі стосунки протягом року дозволяли мені як асистенту вчителя школи №3-колегіуму працювати з моїм вихованцем, Олексієм.

Коли я розпочала цю роботу, то зрозуміла, що індивідуальна робота з дитиною з особливими освітніми потребами залежить від специфіки її розвитку. Тому, вивчивши всі особливості дитини, я застосовувала різноманітні методи: скорочення обсягу письмових завдань, на уроках трудового навчання виключення тих завдань, які потребують трудомістких операцій для їх виконання. Для запобігання втоми та підвищення розумової працездатності пропонувала учневі часту зміну видів діяльності. Складні завдання поділяла на етапи, які обов’язково коментувала.

З метою ефективного здійснення індивідуальної роботи я також застосовувала певні прийоми індивідуального впливу на дитину, зокрема, намагалась підібрати такий зміст навантаження на урок та методи залучення учня, щоб він був активним і свідомим у засвоєнні знань та вмінь. Залежно від характеру труднощів, які викликала у мого учня навчальна діяльність, пропонувала індивідуальні завдання у різній формі. Наприклад, замість диктанту давала списування тексту, наводила приклад розв’язання аналогічної задачі, розв’язаної раніше, або пропонувала виконати її у практичному плані.

Підсумовуючи досвід роботи протягом року, я можу впевнено сказати, що індивідуальна робота з дітьми з особливими освітніми потребами має бути ретельно продуманою і виваженою, повинна відповідати головному принципу: «Не зашкодь!». Оскільки універсальних методик і технологій навчання дітей з особливими освітніми потребами у закладі загальної середньої освіти не існує, то я, як асистент вчителя, завжди пам′ятаю, що хорошим стимулом і дієвим методом у роботі з учнем з особливими потребами є схвалення його роботи та  постійна позитивна підтримка.

 

Наталія Шульгіна,

асистент вчителя школи №3-колегіуму