16 Серпень 2018, 10:06

Застосування дослідницьких прийомів і методів у навчанні

Одне з актуальних завдань сучасної школи — пошук оптимальних шляхів зацікавлення учнів навчанням, підвищення їх розумової активності, спонукання до творчості, виховання школяра як життєво й соціально компетентної особистості, здатної здійснювати самостійний вибір і приймати відповідальні рішення у різних життєвих ситуаціях, вироблення вмінь практичного і творчого застосування здобутих знань.

У школі №3-колегіумі вчителі відзначають високу ефективність застосування дослідницьких прийомів і методів у навчанні для формування в школярів дослідницької позиції у сприйнятті й осмисленні світу. На базі школи працюють наукове товариство, гуртки, факультативи, курси за вибором, проводяться учнівські олімпіади та конференції, що сприяє організації науково-дослідницької діяльності учнів. Такий підхід дає можливість учням самостійного пошуку нових знань і використання їх в умовах творчості.

Особлива увага у закладі приділяється написанню наукових робіт. У цьому навчальному році учні школи-колегіуму здобули 18 призових місць під час конкурсу-захисту наукових робіт на міському рівні, 14 – на обласному та 1 – на всеукраїнському. Крім того, учні були залучені до інших дослідницьких конкурсів: «Герої не вмирають», «Право очима дітей», «Голодомор».

Варто зазначити, що саме дослідницька модель навчання, що вже застосовується багато років у школі № 3-колегіумі, дає змогу випускникам школи бути адаптованими до вимог Вищої школи, адже наші випускники мають практичний досвід наукових досліджень, який активно використовують під час навчання у вищих навчальних закладах.

 

Анастасія Шаматова,

учитель історії та правознавства школи №3-колегіуму