16 Серпень 2018, 10:57

Використання краєзнавчого матеріалу на уроках історії з метою формування громадянської компетентності учнів

Поняття «компетентність» у наш час органічно увійшло у педагогічний обіг, і науковці  намагаються дати визначення освітніх та життєвих компетентностей. Громадянську компетентність дослідники відносять до ключових. Громадянську компетентність учня ми розуміємо як переконання особистості, які допомагають людині усвідомити своє місце у суспільстві, обов’язок і відповідальність перед співвітчизниками, Батьківщиною і державою.

Не можна бути громадянином своєї держави, не знаючи її витоків, традицій та звичаїв. Організація краєзнавчої роботи у школі є обов'язковим компонентом у системі поглиблення знань учнів про рідний край.

Саме тому на уроках історії у школі №3-колегіумі ми широко використовуємо краєзнавчий матеріал. Завдяки вивченню, використанню місцевого матеріалу, учні мають змогу вийти за межі підручника, відчути історичні події, осмислити історичні процеси, «доторкнутися» до історії. А допомагають учневі вчитель і краєзнавство – цілий арсенал ефективних форм і методів успішної освітньої діяльності. При цьому роль учителя змінюється, адже учень сам стає керівником краєзнавчого пошуку.

У своїй роботі я надаю перевагу дослідницьким комунікативно – діалогічним та моделюючим формам роботи, адже глибоко переконаний, що основою краєзнавчої роботи є не засвоєння певної суми знань, а розвиток особистості та опанування продуктивними способами діяльності. Крім того, я максимально використовую особистий досвід учнів, який  сприяє розвитку їх творчого мислення, зростає внутрішня мотивація отримання нових знань та навичок.

Саме краєзнавство є безцінною скарбницею збереження історичного досвіду багатьох поколінь, всього того найкращого, що витримало випробування часом у сфері матеріальної і духовної культури. Проведення краєзнавчої роботи на уроках історії у школі-колегіумі включає різноманітні форми і методи позакласної роботи, які зорієнтовані на поглиблене вивчення краєзнавчих об'єктів учнями, що є важливим засобом для оновлення змісту шкільної історичної освіти.

Одним із важливих компонентів краєзнавчої роботи є діяльність шкільного віртуального музею, розміщеного на шкільному сайті та  у моєму блозі, і на сторінках якого учні досліджують історію рідної школи та рідного міста.

 

Сергій Мачуський,

учитель історії школи №3-колегіуму