03 Вересень 2018, 09:35

Трудове навчання - важливий засіб розвитку учнів

Трудове навчання є важливим засобом розвитку учнів, якщо воно побудовано правильно, з урахуванням вікових та фізіологічних особливостей дітей.  Під час занять з трудового навчання у школі №3-колегіумі фізична діяльність учнів поєднується з розумовою, адже їм доводиться розв’язувати цілий ряд творчих завдань, включаючи такі, як конструювання виробів, розробка технології їх виготовлення та інші. При цьому учні застосовують свої знання з основ наук і технології матеріалів, а також набувають нових знань. Трудове навчання супроводжується напруженою розумовою діяльністю, що сприяє розвитку розумових здібностей учнів.

На уроках, і в позаурочній діяльності,  створюються умови й для морального виховання. Створюючи корисні речі, беручи участь у продуктивній праці, учні відчувають себе учасниками виробництва. Вони починають по справжньому розуміти значення багатьох професій,  поважати людей праці, роблять висновки стосовно вибору майбутньої професії.

Трудове навчання сприяє формуванню в учнів компетентностей, а саме: технічного і технологічного кругозору; культури праці та побуту; самостійного та критичного мислення; розвитку особистісних якостей, потрібних людині як суб’єкту сучасного виробництва і культурного розвитку суспільства, виховання відповідальності за результати власної діяльності.

У цьому навчальному році одним із яскравих прикладів продуктивної діяльності учнів було впровадження проекту «Годівниця для птахів» у шостих класах, для реалізації якого учні працювали у групах. Учні восьмих класів реалізували проект «Кухонний інвентар». Деякі роботи хлопці виконували на токарних верстатах по дереву.

 Олег Чуйко,

учитель трудового навчання школи №3-колегіуму