02 Жовтень 2018, 12:37

ПІЗНАВАТИ І ЛЮБИТИ

Передостанній день вересня запам’ятається учням 10 класу школи №3-колегіуму прекрасними спогадами про екскурсію до Полтави.

Довга дорога вела до незнайомих місць красивими краєвидами. Осінні дерева схилялись до траси і посміхались до нас листям, розфарбованим дивними фарбами осені. Тому хороший настрій піднімався разом із сонним вранішнім сонцем.

Опішне – це неповторний край нашої України, багатий на таланти та секрети у галузі гончарства. Ми потрапили ніби до казкової країни, де цариця Глина обдаровує всіх мешканців і гостей неповторними керамічними виробами. Тут із задоволенням можна і спостерігати за народженням глиняного посуду, і самому навчитись цьому, дивитись фільми про гончарське ремесло і фотографуватись на фоні керамічних веселих фігур. Маленькі сувеніри отримали всі учасники майстер-класу. А найсміливіші повезли додому маленьке чудо гончарства, зроблене власноруч.

Село Великі Будища зберігає для нащадків українські звичаї та обряди. Ми з великим задоволенням стали свідками та активними учасниками українського весілля сімнадцятого століття. Найсміливіші десятикласники отримали обрядовий одяг і разом із ведучою – головною свашкою – долучились до веселого та прекрасного обряду. Все було новим і незнайомим, але таким цікавим. Під весільні пісні учасники обряду дізнавались про українські весільні прикмети, звичаї давніх пращурів. Солодкий узвар та свіженькі шишки були яскравим переконанням, що все відбувається насправді.

Дорога далі вела місцями, де жив Микола Гоголь. Диканька зустріла нас хоч і невеликим дощем, але гостинно кликала до всіх її видатних місць.

Полтава! Кажуть, хто не побував у музеї історії Полтавської битви, не сфотографувався біля пам’ятника українській галушці і не спробував її, той не був у Полтаві. Тому ми з великим задоволенням здійснили ці три кроки до великої історії міста.

На жаль, за один день, навіть найдовший, всього не пізнаєш і не побачиш… Але точно встигнеш зробити висновок, що прекраснішої країни, аніж наша Україна, ніде немає. Її можна пізнавати і пізнавати, любити і ще більше любити.

Хочеться подякувати усім, причетним до організації нашої екскурсії, за отримані позитивні емоції.

Класний керівник 10 класу школи №3-колегіуму

Жанна Шевченко