13 Грудень 2018, 11:47

Тиждень винаходів і відкриттів: подія місяця в НВК №15

Найпрекрасніше відчуття – це відчуття таємниці. Цей вислів Альберта Ейнштейна став епіграфом незвичайного, інтегрованого тематичного тижня, який запалив інтересом до науки всіх педагогів, батьків та учнів закладу. З ініціативи заступника директора з навчально-виховної роботи Криворучко М.В. тиждень винаходів і відкриттів став найбільш очікуваною подією листопада.

Загальношкільна лінійка «Винаходи – кроки до прогресу» та відеофлешмоб «Від чуда до відкриття» дали впевнений старт щоденним цікавим заходам.

Перший день тижня винаходів і відкриттів «Географічні відкриття» перетворив школу на туристичний маршрут. Учні разом з батьками здійснили уявну подорож навколо світу, побували на вершинах найвищих гір та занурились у таємниці Світового океану. «Яскраво, загадково та пізнавально» – такий висновок зробили учні початкових класів, які стали активними мандрівниками.

Вчителі початкових класів розпочинали робочий день з уроків-досліджень «Я пізнаю світ» (3 – 4 класи) та експериментальних уроків «Малечі про цікаві речі» (1 – 2 класи). Стало традицією у закладі оформлювати класні кімнати відповідно до теми предметного тижня, тому у конкурсі «КлаSSний кабінет» учні проявили креативність та науковий підхід. Щоденно для учнів відкривалася нова скринька знань.

Першого дня на учнів чекали на відкриття щодо побутової техніки, якою ми користуємося щоденно, які підготували учні 7 класу (класний керівник   Мачульська О.М.).

Другий день тижня винаходів і відкриттів став полем пізнання для знавців мовознавства. Мова – унікальний винахід людства, тому без відкриттів також не обійшлося. Ребуси, цікаві вислови та походження іншомовних слів поповнили словниковий запас учнів та вчителів. Скринька знань про відомих жінок-винахідниць стала сюрпризом від учнів 6 класу (класний керівник Тринченко О.Л.).

Нам надзвичайно пощастило, що ми живемо в той час, коли ще можна робити відкриття. Ці слова Р.Фейнмана є влучним девізом третього дня тематичного тижня винаходів і відкриттів «Жива природа – найкращий винахідник». Інсталяція «Дерево Нобелівських лауреатів», скринька знань «Пам’ятники визначним винаходам» від учнів 8 класу (класний керівник Слободяник О.В.) поповнили тематичні зони школи. Настінна «Галерея майбутнього» представила майже фантастичні винаходи біологів та хіміків, які вже використовуються у світі. Унікальні тварини та рослини стали жвавим предметом обговорення на перервах.

Щоб не розгубитися у потоці інформації, учні 8, 10 та 11 класів стали учасниками гри «Найрозумніший», яку провела вчитель біології Криворучко М.В. Ерудиція учасників створила азартну наукову атмосферу та розширила горизонти їх пізнання.

Четвертий день тижня винаходів і відкриттів – день інформаційного прориву як запоруки прогресу цивілізації. Вчитель інформатики Тринченко О.Л. з учнями на «Машині часу» здійснили подорож до відкриття комп’ютерної техніки та проаналізували можливість життя без неї. Дітьми було доведено, що всі сфери життя людини залежать від інформаційних технологій. Учні 10 класу (класний керівник Дудник А.Я.) представили фотозону «16 винаходів Н.Тесла», яка ще раз довела унікальність цієї особистості. Скринька знань «Від Землі до зірок» від учнів 9 класу (класний керівник Гадюченко А.Г.) ознайомила з позаземними космічними цікавинками. Відкриття українських вчених, які змінили світ, представили учні 11 класу (класний керівник Нестропа Т.Б.). SMART-технології стали провідною темою уроків інформатики вчителя Тринченко О.Л.

Найочікуваніша подія тижня винаходів і відкриттів – науковий пікнік «Я – ВИНАХІДНИК». Впродовж двох тижнів кожен клас готував до цього заходу власні відкриття і 30 листопада їдальня нашого закладу перетворилася на центр винахідництва та раціоналізаторства. Першокласники дивували присутніх явищем кольорової дифузії у пекінської капусти.

Пікнік науки тижня винаходів і відкриттів для другокласників став LEGO- плацдармом, де вони представили власні поробки – від кришталевих черевичків до суперроботів. Третьокласники науковий пікнік перетворили на світо хімічних дослідів. Гостей дивував «Кольоровий Капітошка», «Вулканічний вибух» та веселкові досліди. Учні четвертого класу представили годівнички для птахів, виготовлені власними руками.

Учні 5 класу на пікніку науки стали ініціаторами дослідів «Кольорова карамель», «Дифузія і поверхневий натяг», «Молочні картини».

Шестикласники зацікавили присутніх стрічкою Мебіуса, математичними шарадами та інсталяціями.

Креативно підійшли до наукового пікніка учні 7 класу. Повітряні кульки, що самі надуваються, фокуси з водою та власноруч виготовлений пісочний годинник, стали окрасою тижня винаходів і відкриттів.

На святі винаходів і відкриттів восьмикласники обрали провідною темою дослідів: водні явища, лавову лампу, літаюче каміння, водоспади та інші цікавинки, які  привернули увагу всіх учасників заходу.

Десятикласники на пікніку науки продемонстрували електричні явища та виготовили «неньютонівську рідину» - унікальну субстанцію, яка має одночасно властивості і рідини, і твердого тіла. Учні 11 класу показали яскравий дослід з фараонівською змією та виготовили штучний сніг.

Захопливий формат проведення тематичного тижня, піднесений настрій та нові враження стали нагородою всім учасникам. Схвальні відгуки дітей, вчителів та батьків стимулюють колектив школи-родини №15 до втілення інноваційних ідей для розвитку дитини. А у нас ідей ще дуже багато! Далі буде….

Заступник директора з навчально-виховної роботи НВК №15

Криворучко Мар’яна