08 Лютий 2021, 16:07

Інформація про козацькі класи

У кожному з нас тече кров наших предків – вільних козаків. Тому наш навчальний заклад – Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 – Школа Козацького гарту – виховує у своїх учнів силу, козацьку міць, непереможність духу. 

Наш освітній заклад має багаторічний досвід із національно – патріотичного виховання учнів на грунті цілеспрямованого вивчення історії українського козацтва, проникнення у сутність глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності. 

У школі діє два козацькі класи. Один з них - рій «Відважні яструби» (учні 6 класу). Лише нещодавно вони були маленькими козачатами, а нині  вже справжні джури, які своїми вчинками доводять це звання. Вони завжди активні учасники різноманітних заходів.

Зокрема,  до Дня визволення України від нацистських загарбників,  наші юні патріоти брали участь в онлайн - марафоні «Україна у полум’ї війни», у записі відеоролику «28 жовтня – День визволення України від нацистських загарбників». 

У День української писемності та мови шестикласники долучились до написання диктанту національної єдності, до шкільного відео марафону «Мово рідна…», підтримуючи цим свою рідну мову 

Рій «Відважні Яструби» активні учасники заходів, які проводяться до До Дня Гідності та Свободи, до Дня пам’яті жерт голодоморів та політичних репресій, спрямованих на вшанування патріотизму та мужності людей. 

Особливою для нашого міста є дата – 29 січня – День визволення Сміли від нацистських окупантів. Згадати про ті роки рій «Відважні яструби» зібралися у міському краєзнавчому музеї, де для шестикласників було проведено цікаву та змістовну екскурсію. У цей пам’ятний день діти поклали квіти до Меморіалу Слави. 

Їм є чим пишатися. 

Зокрема, у цьому навчальному році рій «Відважні Яструби» здобули: 

- 17 перемог у Всеукраїнському конкурсі «Захисники України» від освітнього проекту «На Урок»:

- 9 перемог  у  ІV щорічному Всеукраїнському національно-патріотичному  конкурсі  від «Шкільного порталу» «Козацькому роду нема переводу» та отримали Сертифікати, здобувши 1 та 2 місця;

- 15  перемог у  Всеукраїнському конкурсі до Дня Гідності та Свободи від освітнього проекту «На Урок»;

- 9 перемог у  Всеукраїнському конкурсі  «Українське народознавство» від проекту «Всеосвіта»;

- 10 перемог у  Всеукраїнському конкурсі «Зимові свята у традиціях нашого народу» від освітнього проекту «На Урок».

Другий клас козачат – маленькі другокласники. До посвяти у козачата – учні другого класу готувалися ще з вересня місяця і чекали цього дня з великим нетерпінням. Знайомилися зі структурою організації, вивчали правила козачат, обрали чотового – Цвіркуна Михайла. А головне- познайомилися із цікавими сторінками історії козацького війська, з видатними гетьманами України, дізналися, що козаки -це вільні, безстрашні люди, борці за волю українського народу. 

Напередодні Дня українського козацтва, на Покрову Пресвятої Богородиці, відбулася посвята молодших школярів у козачата. Це була важлива подія у житті класу і школи. Лави козаків поповнила чота «Вільні козаки».

Дійство пройшло у дусі козацьких урочистостей. Діти проспівали пісні, розповідали вірші, танцювали. На завершення свята дали клятву дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами своєї держави.

Його продовженням стала активна участь юних козачат у Всеукраїнських конкурсах і олімпіадах. То ж у їх на рахунку:

- 17  перемог  у Всеукраїнській інтернет – олімпіаді від освітнього проекту «На урок» з «Я досліджую світ»;

- 10 перемог  у ІV щорічному Всеукраїнському національно-патріотичному конкурсі від «Шкільного порталу»,  приуроченого до Дня Козацтва «Я – козацького роду!»;

- 12 перемог у Всеукраїнському конкурсі «Захисники України» від освітнього проекту «На Урок»;

- 7 перемог у  конкурсі до Дня української писемності та мови «Слово до слова» від освітнього проекту «На Урок»;

- 9 перемог у  Всеукраїнському конкурсі  «Будьмо гідними» від проекту «Всеосвіта»;

- 11 перемог у  Всеукраїнському конкурсі до Дня Гідності та Свободи  від освітнього проекту «На Урок»;

- 9 перемог у  Всеукраїнському  конкурсі  «Українське народознавство» від проекту «Всеосвіта»;

- 10 перемог у Всеукраїнському конкурсі «Зимові свята у традиціях нашого народу» від освітнього проекту «На Урок».

Педагогічний колектив нашого закладу переконаний, що виховання патріота своєї країни починається з дитинства.

Лариса Курінна