20 Травень 2021, 12:51

Вітаємо з Днем української вишиванки

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.

А чи знаєте ви що:

- українська вишиванка має дуже давнє походження. Дослідження свідчать, що вбрання із вишивкою створювали ще до VI ст.;

- перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, а, згідно з повір’ями, були таким собі оберегом для їхніх власників від зла. Тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і подолі, щоб візерунок торкався тіла;

- вишивати національний одяг раніше бралися лише жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику. Зараз вишивають не тільки жінки, а й чоловіки;

- у кожному регіоні України є своя техніка вишивання, орнамент і традиційні кольори вишиванки. Іноді навіть окремі села можуть похвалитися своїми особливими вишиванками;

- в Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.

- першим модником, який поєднав українську вишиванку із буденним одягом, став Іван Франко. Він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Саме у такому вигляді письменника можна побачити на 20-гривневій купюрі.

День вишиванки в Україні відзначається у третій четвер травня, а в цьому році свято припадає на 20 травня, і покликаний сприяти єдності й культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу. 

Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році запропонували ідею акції «Всесвітній день вишиванки» і прийшли одного дня в українському традиційному одязі. Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.

Сьогодні працівники  Управління освіти, молоді та спорту Смілянської міської ради також у вишиванках! Приєднуйтеся до нас! 

Вітаємо всіх з Днем української вишиванки – Днем національної єдності, гордості та краси!