22 Жовтень 2024, 12:22

Всеукраїнський конкурс есе для молоді «Свобода народам! Свобода людині! – Історія та перспективи боротьби поневолених росією народів»

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» оголосив Всеукраїнський конкурс есе для молоді на тему: «Свобода народам! Свобода людині! – Історія та перспективи боротьби поневолених росією народів» в рамках ХІІ Бандерівських читань.

Російсько-українська війна відкрила для поневолених росією народів унікальну можливість скинути ярмо московського колоніалізму та імперіалізму та нарешті стати господарями своєї долі на своїй землі.

Конкурс молодіжних есеїв є можливістю дослідити історію призабутих та відверто замовчуваних етапів боротьби поневолених росією народів.

Метою конкурсу є залучення молодих дослідників - молоді військовослужбовці, студенти вищих навчальних закладів, магістранти, аспіранти, молоді вчителі та науковці, представники поневолених народів до 33 років - до дослідження історії визвольної боротьби поневолених росією народів, розкриття форм боротьби народів проти російського імперіалізму, окремих повстань, есе про лідерів визвольної боротьби.

Завданням для молодого покоління українських інтелектуалів є формування національної стратегії, спрямованої на розвал росії, підтримки поневолених націй і набуття Україною статусу світового лідера.

Тематика Конкурсу:

- Витоки та історія визвольної боротьби народів, поневолених росією;

- Історія національно-визвольних рухів поневолених росією народів;

- Лідери та постаті визвольних рухів: роль та значення;

- Національне самовизначення, створення національних автономій та проголошення незалежності держав у ХХ столітті;

- Воєнні конфлікти та війни як етапи боротьби за незалежність;

- Автономні рухи сучасної росії, яку ведуть до розпаду імперії;

- Перспективи визвольної боротьби поневолених росією народів;

- Можливості економічного і людського розвитку народів після розпаду імперії;

- Російський колоніалізм: його суть та місце в історії;

- Методи та інструменти російської колоніальної політики.

До Конкурсу приймаються оригінальні, неопубліковані раніше роботи у вигляді науково-публіцистичних есе, що містять власні обґрунтовані міркування, грунтуються на націоналістичних ідеях, у яких розкриваються тема та проблематика Конкурсу і які мають теоретичну і практичну цінність.

Робота має бути виконана українською мовою.

Вимоги до оформлення есе: обсяг до 15 тис. знаків (8 стор.). У правому верхньому кутку першого аркуша – П.І.П. автора, місце, навчання/праці/громадської організації. Назва документа має виглядати: Конкурс_Прізвище автора.

При наявності посилань на використану літературу, оформлення здійснювати у форматі прикінцевих виносок.

Термін подання робіт на Конкурс – до 01 грудня 2024 року в електронній формі (файл прикріпити до реєстраційної форми). Реєстраційна форма: http://surl.li/ldcpbz

Переможці Конкурсу будуть відзначені нагородами та призами від військових.

Призовий фонд Конкурсу:

1 місце – 10 тис грн

2 місце – 5 тис грн

3 місце – 3 тис грн

Підбиття підсумків та нагородження переможців Конкурсу відбудеться у лютому 2025 року під час проведення ХІІ Бандерівських читань.